Јадењето риба го смалува ризикот од алергии и егземи кај децата

Научници кои ја прателе исхраната на група деца установиле дека децата која јадат многу риба за време на детството 12 години немаат алергија. Исто така ризикот за појава на егзем е намален за 32%, а во случаите за повишена температура појавата е 26% помала кај оние кои јаделе повеќе риба.

Во истражувањето објавено  на американскиот магазин Clinical Nutrition се советуваат родителите да им даваат на своите деца риба за јадење еднаш неделно.