Избегнете го ризикот од Алцхајмерова болест…Погледнете што да јадете, а што НЕ

Гответе паметно и покрај сите производи на денешницата
Важно е да се напомене дека сите храни содржат одредено ниво на рафинирани шеќери, глутен и слично. Сепак, месото, сирењето и животинските масти најчесто имаат најмногу. И бидејќи производството на AGE всушност се зголемува со топлина, начинот на кој го готвиш месото игра огромна улога кога станува збор за избегнување на AGEs и тоа како храната го зголемува ризикот од Алцхајмерова болест.

Печење и пржење го забрзува процесот на AGE многу повеќе од другите методи за готвење. На пример, порција сурово пилешка 800 AGE, пржено пилешко 8000.  Прескокнете ја температурата и наместо тоа одберете замрзнување, ловење,  или користење скара на шпоретот.

Број 1 храна која не се препорачува како превенција од Алцхајмерова болест
Доколку мора да ве предупредам за храна која не треба да ја консумирате, која го подига ризикот од Алцхајмерова болест, тоа е дефинитивно месо во маринада купен во продавница и печен на скара.

Оваа популарна храна ги содржи сите компоненти на храна што го зголемуваат ризикот од Алцхајмеровата болест. Освен тоа, маринадите се натоварени со додадени шеќери и засладувачи, друга класа на храна која го зголемува ризикот од Алцхајмерова болест. Кога ќе правите скара и некој повремен стек, внимавајте да одберете трева и органска храна, маринада во оцет и билка и да готвите бавно и ниско за да ги намалите нивоата на штетни продукти.

Намалување на ризикот од Алцхајмеровата болест: што да јадете
Иако постојат некои видови на храна кои треба да ги избегнувате да го намалите ризикот од Алцхајмерова болест, има еден тон во кои може да уживате, што всушност може да помогне во намалувањето на ризикот.

Медитеранската исхрана е една од најдобрите работи што можете постои за вашиот мозок. Консумирање свежо овошје и зеленчук, морски плодови, ореви, маслиново масло и млечни производи, со црвено месо во посебни прилики или само еднаш неделно – Медитеранскиот начин на исхрана е еден од најдобрите начини за намалување на шансите за развој на Алцхајмеровата болест преку исхрана.