Фениланин, за правилно функционирање на мозокот и нервниот систем

Модерниот начин на живот постојаното оптеретување на мозокот и честите стресни ситуации со кои се среќаваме секојдневно постепено оставаат трага врз мозокот и неговото правилно функционирање.

Секојдневниот стрес на работа, во домот, брзиот начин на живот и нередовниот сон е голем стрес врз нервниот систем и мозочната функција која не можеме да ја надокнадиме со храна или други активности.

Фенилаланинот е амино-киселина од суштинско значење за правилно функционирање на мозокот, која не може да ја создаде самото тело, па затоа мора да ја внесеме во вашиот организам како додаток во исхраната.

Амино-киселините се сметаат за движечка сила на протеините и се неопходни за нашето тело. Фенилаланинот игра клучна улога во биосинтезата на тирозинот и помага при формирање на некои невро-трансмитери, кои дејствуваат во центарот за расположение во мозокот.

Има ефективна улога во лекување на депресија, панични напади и други типови на психичко растројство. Природен антидепресив кој го подржува нервниот систем . Исто така помага и кај лица со деменција, Алцхајмерова болест и склероза.

dl-fenilanin