Антиоксиданси, неопходни за правилно функционирање на организмот и моќни уништувачи на слободните радикали

Антиоксидансите се неверојатно моќни ензими кои ја спречуваат оксидацијата на другите молекули и спречуваат развој на болести како што се’ ракот, срцевата слабост, можноста од мозочни удар, го зајакнуваат имунитетот, го штитат организмот од сите типови болести на виталните органи, ја чуваат меморијата, го намалуваат ризикот од дигестивните болести, ја намалуваат болката, заморот на мускулите, спречуваат некои заболувања на очите и моќно делуваат против брчките кои се појавуваат на кожата.

Дали зборовите слободни радикали, оксидативна штета, детоксификација, антиоксиданси итн., ви звучи познато на вас? Но, вие не ја знаете точната вистина зад нив? Читајте подолу …

Поради нашите забрзани животни навики, ние често наоѓаме компромиси кога станува збор за исхраната. Исто така, многу елементи како, на пример загадувањето и изложување на сонце придонесуваат за нашите здравствени проблеми. Брзиот начин на живот значи помалку време за вежбање, а многумина го прескокнуваат тренингот или често не го прават тоа доволно добро.

Сите овие работи не можеме да ги додадеме само на физичкиот стрес, туку и на менталниот стрес . Ако некој си ја одржува оптималната здравствена состојба , други треба да се имаат урамнотежена исхрана, да вежбаат и подобро да се грижат за телото како би ги спречиле здравствените проблеми.

Еден од најдобрите начин да се избегнат здравствените проблеми и предвременото стареење од слободните радикали е да се внесуваат повеќе антиоксиданси.

Врската помеѓу слободните радикали и антиоксидансите

Слободните радикали се органски молекули. Тие се во основа атоми или група на атоми кои имаат непарен број на електрони што ги прави нестабилни. Оттука, тие се нарекуваат радикали. Овие слободни радикали се високо реактивни и можат да започнат верижна реакција. Овие слободни радикали ќе се обиде да реагираат со било кој живите клетки во телото, за да можат да станат стабилни.

Во таков случај каква улога имаат антиоксидансите ? Антиоксидансите обезбедуваат дополнителни електрони за слободните радикали и така слободните радикали не се повеќе слободни радикали , туку се стабилни молекули. Но, од ова произлегува едно прашање – нели антиоксидансите ќе станат нестабилни? Ова не се случува, затоа што антиоксидансите се стабилни  во било која состојба.

Сето ова е поради поделба на електроните која се јавува помеѓу слободните радикали и антиоксиданси. Поради ова дејство на антиоксиданси, често ги нарекуваат чистачи на слободните радикали. Терминот оксидативна штета е многу пати користена, бидејќи најчестата форма на слободен радикал кој се јавува во природата се кислородните слободни радикали. Оттука, доаѓа терминот оксидативна штета. Антиоксидансите го запираат оксидативното оштетување на слободните радикали, ги прави стабилни и помага при нивно исфрлање надвор од телото. Така, т
ие ќе помогнат со природна и ефикасна детоксификација.

Како слободниоте радикали лошо влијаат на нашиот организам и како антиоксидансите ги спречуваат да го нарушат нашето здравје ?

Значи, од каде потекнуваат слободните радикали и каква штета може да направат по здравјето?

Факторите на животната средина како изложување на сонце, загадување, конзерванси во храната итн., може да доведе до слободни радикали. Значи, продолжена изложеност на сонце најчесто не се препорачува. Исто така, загадувањето значи, дека дури и издувните гасови од возилата можат да доведат до поголема изложеност на слободни радикали. Износот на пестициди и ѓубрива се испуштаат во животна средина како резултат на земјоделски произведувани слободни радикали. Исто така, може да се добијат слободни радикали од исхраната. Многу прехранбени производи содржат конзерванси, синтетички бои, мириси итн.  Други причини за слободни радикали се изложеност на радијација, ментален стрес, физички стрес и внесување на лоши масти.

Малото количество на слободни радикали кои се присутни во организмот е толерантно, но со нашите сегашни начин на живот ние сме постојано изложени на многу слободни радикали,. Оттука, треба да се бориме со нив. Ако тие не се слободни, тогаш тие ќе почнат со оштетување на било која жива клетка како ДНК или клеточната мембрана. Поради ова, клетките нема да функционираат оптимално или дури и ќе изумрат. Премногу оксидативното оштетување со текот на времето, може да доведе до многу здравствени проблеми како предвремено стареење, сува кожа, заеднички болести како настинки и тешки заболувања, како рак и срцеви заболувања.

Моќта на антиоксидансите и  бројните здравствени придобивки

Некои од моќните антиоксиданси се витамините Ц, А, Е и бета каротен  кои на неверојатен начин го заштитуваат вашиот организам од болестите на модерното време и опаѓање на метаболизмот. Антиоксидансите ќе ви помогнат да се изборите против оштетувања од слободните радикали, ќе ве одржи здрави, ќе го зајакне вашиот имунолошки систем и ќе ве  заштитат од предвремено стареење.

  • Дневната застапеност на антиоксиданси во нашиот организам е важно за да се задржи целокупното здравје и да не „држи“ подалеку од болестите.
  • Веќе долго време, антиоксидансите се поврзани со спречување на сите видови на рак.
  •  Антиоксидансите се, исто така, од витално значење во зајакнување на имунолошкиот систем и затоа заштитете го вашето тело од вирусни и бактериски инфекции со моќта на антиоксидансите.
  • Кој не би сакал да остане млад за цел живот? Сигурно сите ние! Најпопуларната причина зошто антиоксиданси се најпосакувани од многу луѓе е нивната придобивка против стареењето. Антиоксидансите го спречуваат процесот на стареење на клетките во организмот и според тоа да придонесуваат за подобрување на функциите на телото.
  •  Антиоксидансите помагаат во спречување на срцеви заболувања, исто така, се намалува процесот на оксидацијата на холестеролот.
  • Освен тоа што се здрави за срцето, тие се корисни за превенција на нарушувања поврзани со очите како макуларна дегенерација и глауком.
  •  Придонес кон заштитата на централниот нервен систем и одржување на здравјето на кардиоваскуларниот е уште една корист од сите кои ги имаат антиоксидансите.

antioksidansi