Еве какво подобрување ќе имате доколку секој ден пиете чаша млеко со мед

Славната изрека на постарите “чаша млеко и во кревет“ не е воопшто за потценување, само што на чашата млеко треба да и додадете и мед. Еве какво подобрување ќе имате од ова…

Подобар сон

Подобро од чаша топло млеко пред спеиње е чаша топло млеко со една лажичка мед. Преголемото количество на шеќер ќе ве разбуди и вознемири, но со мали количини во вашиот мозок ќе се исклучи орексинот, невротрансмитер кој е одговорен за будноста во текот на денот.

Издржливост

Млекото содржи протеини, а медот потребните јаглени хидрати кои ќе ја зголемат вашата издржливост.

Го забавувува стареењето

Млекото и медот делуваат на целото тело, а не само на кожата, кога станува збор за стареењето. Луѓето во многуте стари цивилизации го пиеле млекото во комбинација со мед, за да ја зачуваат младоста.

Антибактериско делување

Истражувањата покажаа дека оваа комбинација има поголема делотворност на стафилококите.

Варење

Комбанацијата млеко со мед ќе ви помогне при запек, надуеност и цревни болести.

Респираторни болести

Топлото млеко и медот се одличен лек за настинка и кашлица.