За кора:
-4 јајца
-125гр шеќер
-50гр брашно
-50гр нишесте
За фил:
-5дл млеко
-20гр желатин во прав
-3 жолчки
-5 лажици шеќер
– 1 ванилин шеќер
-500 гр ситно сирење
-3дл слатка павлака
-500гр јагоди
За декорација:
-1 црвен прелив за колачи
ПОДГОТОВКА:
Кора:
1.Белките одвојте ги од жолчките и изматете ги во цврст снег. Постепено додадете 50гр шеќер матејќи цело време.
2.Посебно изматете ги жолчките со преостанатиот шеќер. Додадете го снегот од белки и промешајте.
3.На крај додадете го брашното и нишестето па измешајте.
4.Тркалезниот калап обложете го со хартија за печење и во него сипете ја подготвената смеса. Печете во загреана рерна на 200 степени.
Фил:
1.Желатинот прелијте го со 8 лажици вода и оставете го да набабри.
2.Млакото млеко измешајте го со жолчките, шеќерот и ванилиниот шеќер. Додадете го иситнетото сирење,желатинот ,шлагот од слатка павлака и измешајте.
3.Јагодите исечете ги на кругови и додадете ги во подготвениот фил.
Завршна постапка:
1.Печената кора вратете ја во калапот и врз неа исипете го филот.
2.Црвениот прелив за колачи подгответе го според упатството на кесичката и прелијте го врз филот.