Што треба да консумирате?
Зеленчук: брокула, блитва, домати, тиквици, магдонос, прокељ, целер, мешунки, зелка, бамји, краставица, спанаќ, кељ, ротквици, карфиол, аспарагус.
Риба и месо: сите видови на риба, шкампи, јастог, школки, пилешко, телешко, свинско, говедско, јагнешко месо.
Јаткасти плодови: сончоглед, лешници, бадеми, ореви, семки од тиква, сусам, индиски ореви.
Млеко и млечни производи: кисело млеко, путер, сирење во мали количини, јогурт.
Течности: вода, незасладени чаеви, кафе без кофеин и лимонада без шеќер.
Масла: маслиново, сончогледово и ленено масло.
Житарици од цело зрно: ориз, просо, леќа.
Останато дозволено во мали количини: печен компир, крекери од ориз и слични незасладени производи.
Храна која треба да се избегнува
Старо сирење, алкохол, чоколадо, сушено овошје, свежо овошје, ферментирана храна, печурки, оцет, пченица, ’рж, овес, јачмен, кикирики секакви шеќери, мед и сирупи, како и намирници кои содржат квасец, како леб, печива, колачи и сл.