Дали треба да пиете вода за време на оброк?

Многумина имаат навика да пијат вода за време на оброкот меѓутоа новите истражувања покажуваат дека тоа не ездраво и дека нови повеќе штета отколку корист.

-Пиењето вода за време на оброк може повеќе да ви наштети отколку да ви помогне. Преголемата количина течност за време на оброкот може да предизвика надуеност, проблеми со варењето и да ја спречи правилната апсорпција на хранливите материи, велат нутриционистите.

Водата, имено, не би требало да се пие барем половина час пред и еден час по јадењето. Доколку сепак мора да се напиете, пијте мали голтки. Големите голтки и големата количина вода за време на јадењето оже да ги разреди резервите на хлороводородната киселина во желудникот, а таа е клучна за правилна разградба на хрната.

Доколку сакате да го подобрите процесот на варење, поработете на подолго џвакање на храната, јадете кога сте опуштени и конзумирајте повеќе горки и кисели намирници.

-Овие навики ги стимулираат жолчката и протокот на ензими и така создаваат идеални услови за разградување на храната и максимална апсорпција на хранливите материи, додаваат нутриционистите.