Дали се препорачува сауна? Како влијае на срцето и мозокот?

Во последниве години настанаа многу поделени мислења во однос на благодетите од сауната. Дали се препорачува, дали е корисно, дали можеби има контра ефекти, дали влијае лошо на срцето, дали да се користи во тек на бременост и слично…Признавам и јас, дека пред да истражам малку повеќе, не мислев дека всушност сауната е најдоброто нешто за човековото тело. Секако, без претерување. Многу луѓе уживаат во користењето на сауна за смирување на тензијата во мускулите и истражувањата сугерираат дека може да биде од корист за закрепнување на телото и за поголема издржливост. Други истражувања, исто така, го поддржуваат користењето сауна за намалување на болката кај пациентите со фибромијалгија. Во една студија, 44 пациенти со фибромијалгија доживеаа намалување и ослободување од болката помеѓу 33 и 77 проценти по употребата на сува сауна. Шест месеци по завршувањето на студијата, учесниците продолжија да пријавуваат намалување на болката помеѓу 28 проценти и 68 проценти. Истражувањата покажуваат дека може да ги зголемите нивоата на хормонот за хормон за раст (ДХГ) за два пати, доколку користите сауна два пати по 20 минути (на 176 степени F), меѓу кои се препорачува 30-минутен период на ладење. Две 15-минутни сесии одделени со 30-минутен период на ладење може да го засилат вашиот хормон за раст, вашата сила и издржливост за пет пати.

Некои од придобивките од користењето сауна исто така се јавуваат поради зголеменото потење. Многу луѓе не го сметаат за многу важно ова и не одат во сауна, но тоа делува како важен начин на детоксикација, при што помага да се излачуваат токсични метали како арсен, олово и жива. Научниците сугерираат, потењето со топлина или вежбањето, ширум светот претставуваат начин на чистење на орнанизмот. На тој начин се исфрлаат сите токсични елементи од телото.

СВРТИ ГО ТРКАЛОТО НА СРЕЌА И ОСВОЈ ПОПУСТ ДО 40% ПОПУСТ ВО АЛФАЛАБ, СЕ ШТО ТРЕБА ДА НАПРАВИТЕ Е ДА ПОЧЕКАТЕ 30 СЕКУНДИ ЗА ДА ВИ СЕ ПОЈАВИ ТРКАЛОТО ЗА ПОПУСТ.

ЗА ДА ЗАПОЧНЕТЕ КЛИКНЕТЕ ОВДЕ

Совети за безбедност при користење на сауна
Сауната капење се смета за безбедна за повеќето здрави возрасни лица. Исто така, може да биде корисна за луѓе со астма, хроничен бронхитис, псоријаза, хронична конгестивна срцева слабост и ревматска болест. Според истражувањето во Американскиот весник на медицина:
студии сугерираат дека долгорочното капење во сауни може да помогне во намалување на крвниот притисок кај пациентите со хипертензија и подобрување на фракцијата на ејекција на левата комора кај пациенти со хронична конгестивна срцева слабост … Преодните подобрувања во белодробната функција што ги нуди сауната е да им даде одредено олеснување на пациентите со астма и хроничен бронхитис. Користењето сауна исто така може да ја ублажи болката, да ја подобри мобилноста и флексибилноста на зглобовите кај пациенти со ревматска болест.

Важно е секогаш да го слушате вашето тело кога одлучувате колку топлински стрес може да се толерирате, па започнете полека, постепено зголемување на должината на вашите сесии со текот на времето некаде помеѓу 15 и 30 минути за сесија. Бидете сигурни да останете хидрирани пред, за време и по сесијата, и секогаш користете сауна со пријателка, партнер, а не сами. Мажите треба многу да внимаваат и не треба долго време да се изложуваат на топлина бидејќи тоа влијае на нивниот скротум и може да резултира со намалена плодност.

 

И секогаш избегнувајте да пиете алкохол во сауна, бидејќи алкохолот и топлината може да предизвикаат кардиоваскуларен настан. Всушност, многу малку срцеви напади и ненадејни смртни случаи се случуваат во сауна, консумацијата на алкохол за време во сауна го зголемува овој ризик.