Антиоксидансите спречуваат појава на Катарaкта

Истражувачите покажаа дека диетите богати со антиоксиданти од овошјето и зеленчукот може да го спречат нарушувањето на нивото на убиквитин-протеаза системот кој има улога во отстранувањето на оштетените протеини од очните леќи. Ако има премногу оштетени протеини акумулирано на леќата, може да се случи катаракта.

Убиквитин е протеин кој ги регистрира оштетените протеини кои треба да се отстранат и се врзува за  нив. Овој комплекс, понатаму, се поврзува со протезата (ензим кој ги разложува  протеините), со што се завршува процесот на нивното отстранување.

Бидејќи слободните радикали ги напаѓаат убиквитинот и другите протеини на окото, антиоксидансите кои се наоѓаат во витамините Ц и Е можат да имаат важна улога во заштита на овој механизам.

Кликни за повеќе информации

ПРОДАЖНИ МЕСТА: Во сите аптеки на ЕУРОФАРМ и Марвик – Продавници за здрава храна.

НАРАЧКИ НА ТЕЛЕФОН: 02 3218 821