Една од најздравите видови храна на нашите краишта е кромидот, кој е најдобро да се јаде суров Се разбира, социјалните односи не им дозволуваат на луѓето во неконтролираната употреба на кромидот во сурова состојба. Денес ние ви презентираме рецепт за чај од кромид. Во овој случај, важи правилото што полут кромид, тоа е подобро Важно е да се напомене дека варениот кромид нема таков ужасен мирис.
Овој чај особено е многу ефикасен против кашлица. Таа, исто така може да се користи за лекување на симптомите на болки во грлото, настинки и грип. Особено се препорачува против сезонска зимска кашлица кај децата. По препорака од страна на познатиот австриски автор Рудолф Бројс (Rudolf Breuss).
Овој пијалак служи за лекување на срцева и бронхијална астма. Кај потешки заболувања на астма и бронхитис за целосна излечување, чајот треба да се пие 2-3 недели, што е можно почесто, со цел целосно да ги исчистите и излечите бронхиите и белите дробови. За астматичари на белите дробови и срцето, се препорачува со овој чај да консумираат изрендана ротквица со дополнување на малку шеќер. Комбинацијата на чај од кромид и ротквица, треба да го реши или барем да го олесни проблемот на астма.
Чајот, освен за ова, добар е чистење на телото, па така искористете ја оваа можност, кога ќе имате проблем со кашлање, да го користите овој чај за здравјето на целиот организам.
Подготовка :
Земете две средни главици кромид, излупете го само првиот слој на кората, пресечете ги на 4 делови и ставете ги во 1 литар вода. Во вода додадете и 100 грама кафеав шеќер, а смесата, откако водата ќе зоврие, гответе ја уште 15 минути.
Оставете да се излади и ако вкусот не ви се допаѓа, додадете повеќе мед. Пијте лажица по лажица во текот на целиот ден.
За кашлица, болки во грлото и настинка, повторете ја истата процедура 2-3 дена.