8 фасцинантни факти за хормонот на љубовта

Окситоцинот е познат како хормон на љубовта. Ги контролира мускулите на матката за време на породување и помага во исфрлање на млекото за време на доењето. Освен што придонесува за чувство на опуштеност и љубов, овој хормон, има уште некои други својства.

Истражувањата покажаа дека окситоцинот е смирувачки и го подобрува расположението. Го намалува крвниот притисок и ги блокира стресните хормони. Може да помогне во метаболизмот и варењето. Присутен е и кај мажите и кај жените

8 ФАСЦИНАТНИ ФАКТИ ЗА ОКСИЦОТИНОТ

1Многу окситоцин се ослободува кога бебето излегува од мајката. И нивото на овој хормон кај бебето е покачен при раѓањето.

Пролактин, хормон кој произведува млеко е зависен од овој хормон за да можат жените да произведат млеко.

2
Окситоцинот му помага на мозокот во развој на новороденото дете.
Се произведува кога ја делите храната со пријателите, кога го гушкате некој што го сакате, дури и кога го милувате миленичето!

3
Окситоцинот го регулира нивото на болка, па тој природно го олеснува породувањето.
Контактот кожа на кожа доведува до зголемување на овој хормон. Без разлика дали тоа е допир на мајката и бебето по раѓањето или на маж и жена додека се држат за раце.

4
Овој хормон се ослободува во текот на оргазмот. Оргазмот има многу физички и психолошки придобивки.
Му помага на вашето тело во варење и собирање на хранливи материи.