7 неверојатни употреби на Алое Вера

Гелот од алое вера е широко познат за ублажување на изгореници и залечување на рани. Но, дали знаевте вашето омилено растение може да се користи за многу повеќе од декоративно растение во вашиот дом?

Гелот од алое вера има долга историја на употреба за лековити цели, кои датираат од древниот Египет. По потекло од Северна Африка, Јужна Европа и Канарските Острови, денес, алое вера се одгледува во тропските клими ширум светот.

Од ослободување на металоиди до потенцијално забавување на ширењето на ракот на дојката, истражувачите само што почнуваат да ги откриваат придобивките од ова универзално растение.

Лекување изгореници

Гастроезофагеалната рефлуксна болест (ГЕРБ) е дигестивно нарушување кое често резултира со металоиди. Консумирање гел од алое вера го намалува ризикот од оваа болест.

Исто така, помага и при други проблеми поврзани со варењето. Ниската токсичност на растението го прави безбеден и нежен лек за металоиди.

Одржување свежи производи

Во студијата од 2017 година, објавена на интернет од Универзитетот Кембриџ се разгледале растенијата од домати обложени со гел од алое. Извештајот покажал докази дека слојот успешно го блокирал растот на многу видови штетни бактерии на зеленчукот.

Слични резултати се најдени во различна студија со јаболка. Ова значи дека гелот од алое може да им помогне на овошјето и зеленчукот да останат свежи и да ја елиминираат потребата од опасни хемикалии кои го продолжуваат рокот на траење на производот.

Алтернатива за миење  и плакнење во устата

Истражувачите откриле дека екстракт од алое вера е безбедна и ефикасна алтернатива за миење уста.  Природните состојки на растението, кои вклучуваат здрава доза на витамин Ц, можат да ги блокираат бактериите. Исто така, може да го намали крварењето во устата или отечени непца.

Го регулира шеќерот во крвта

Две супени лажици гел од алое вера дневно го регулира нивоти на шеќер во крвта кај луѓе со дијабетес тип 2. Ова значи дека алоето може да има иднина при третман со дијабетес.

Природен лаксатив

Алое вера се смета за природен лаксатив. Клиниката Мајо препорачува дека алое вера може да се искористи за да се намали опстипацијата, но повремено. Тие советуваат дека дозата од 0,04 до 0,17 грама гел или сок е доволна.

Нега на кожа

Кога станува збор за кожа, прво нешто што ти доаѓа на памет е дефинитивно алое вера. Се користи за хидрирана и здрава кожа.

Потенцијал за борба против рак на дојка

Една нова студија објавена во комплементарна и алтернативна медицина базирана на докази ги разгледа терапевтските својства на алое емодин, соединение во лисјата на растението.

Авторите сугерираат дека сокотниот покажува потенцијал за забавување на растот на ракот на дојката. Сепак, потребни се повеќе студии за понатамошно напредување на оваа теорија.