6 јапонски правила за поздрав и посилен организам

Доколку некој ти каже дека ќе живееш до 20 години, дали би се подложил на својата судбина, или би се борел да бидеш здрав и посилен? За овој јапонски инженер и аикидо-наставник, откажувањето никогаш не било опција, а тоа е таа издржливост што го довело до некои променливи откритија, кои ќе го променат животот на подобро.

Моќта на здравствениот систем Ниши
Кацузо Ниши, јапонски инженер, и аикидо учител помина многу од неговото рано учење на животот. Освен што е главен технички инженер за првиот проект за метрото во Јапонија, тој ги проучувал сите форми на здравје и превентивни лекови низ светот. Бескрајно експериментирал и строго ја критикувал својата работа, за да се осигура дека неговите методи ќе доведат до поздраво, посилно тело.

Според Кацузо Ниши, здравјето зависи од четири подеднакво важни фактори кои мора да останат во хармонија меѓу себе:

Состојбата на кожата

Квалитетот на храната

Состоба на екстремитетите

Психолошка состојба

Nishi Shiki (Nishi Health System) е основана во 1927 година, но вежбите и здравствените практики се релевантни за луѓето ширум светот.

Спиј на тврди кревети и заоблени перници (кохин)
Заоблен ‘рбет може да создаде проблеми за внатрешните органи и затоа што многу од нас трошат приближно една третина од нашите животи, важно е да обрнеме внимание на нашето држење дури и кога спиеме. Кацузо тврди дека спиењето на тврд кревет, со заоблени перници е корисно за органите за варење и за циркулаторниот систем.

Ако одберете да преминете на користење на свиткана ткаенина наместо перница, можете да изберете да ја завиткате во неколку слоеви на ткаенина, за да почнете со тоа, бидејќи некои луѓе им е непријатно да спијат на ниски перници.

The goldfish exercise (Kingyo Undo)
Сте слушнале ли за оваа вежба? Започнете со лежење на грб со рацете зад вашата глава. Чувајте ги нозете флексибилни, нормално на подот. Следно, заобиколувајте ги колковите хоризонтално од страна на страна, слично како што пливаат рибите. Повторувајте го ова 1 минута.

Подобрување на циркулацијата (Mokan Undo)
Започнете со лежење на грб на тврда, рамна површина. Ставете цврст перничиња или каква било ткаенина, материјал свиткан,  под третиот и четвртиот пршлен на вратот. Подигнете ги рацете и нозете во воздух и ослободете ги тензиите во нив. Конечно, тресете ги рацете и нозете во интервали од 1 минута.

Спојте ги дланките и стапалата (Gassyo-Gasseki)
Легнете на грб на тврда, рамна површина и спојте ги рацете и нозете. Потоа, лизгајте ги рацете и нозете хоризонтално 10 пати. Кога ќе завршите, нозете и рацете се враќаат во првобитната положба околу 2 минути пред да го повторите движењето.

Core Pendulums (Hifuku-Undo)
Седнете со јапонски стил (на колена). Завртете го горниот дел од телото, центрирајќи се на колковите околу 10 минути. Кога сте во навалена позиција, пумпајте го стомакот. Кога сте во исправена позиција, стегнете го стомакот.

Кацуко зборува многу за важноста на овие вежби, за нивно вклучување во дневна рутина за да се зголеми силата и здравјето на телото. Вежбите на кои се фокусира Кацуко во здравствениот систем Ниши се еден аспект на поголема пракса, која ги комбинира вежбите, правилната исхрана, кожата и психолошката состојба. Ова дело покажува колку е поврзан секој аспект од телото и колку е важно да продолжиме да работиме на секој дел од самите себе, за да можеме да останеме здрави и да живееме подолго.