Зошто луѓето имаат збрчкан врат (Turkey neck)???

Turkey neck е прилично општ термин за збрчкана, висната кожа на вратот, што е чест страничен ефект на стареењето. Тоа се случува кога мускулите на вратот почнуваат да ослабуваат и вашата кожа ја губи еластичноста или способноста да се затега и да остане цврста.

Вежби кои помагаат за затегнување на кожата на вратот
Редовното вежбање на мускулите на вратот може да помогне да се изградат повторно. Исто така ја подобрува циркулацијата на крвта во вратот, што може да му даде поцврст, пократок изглед.

Многу вежби за лицето и вратот покажале дека помагаат во ублажување на виснат врат.  Вежбањето е добро за вашето здравје и може да ги тонизира вашите мускули, но не ја елиминира вишокот на кожа. Значи, додека вежбите може да помогнат да ги заостриме мускулите на вратот, кожата на врвот од нив можеби нема да ја промени. Погледнете ги овие четири вежби за збрчкан врат.

Притискање на челото
Ставете ја раката на челото.
Притиснете со главата врз вашата рака, без да дозволите вашата глава да се движи напред.
Држете во оваа позиција 10 секунди.
Потоа, држете ги двате раце зад вашата глава, туркајќи се наназад со вратот и држете 10 секунди.

Замислено џвакање
Легнете на грб.
Подигнете ја главата назад, со брадата кон таванот.
Чувајте ги усните затворени и почнете со џвакање со устата.
Повторете 20 пати.

Замислен бакнеж
Легнете на грб.
Подигнете ја главата, со брадата кон таванот со затворени усни.
Наместете ги усните како да се бакнувате.
Повторете 20 пати.

Лифтинг на вратот 
Легнете на креветот со крената глава кон таванот.
Внимателно и полека подигнете ја главата високо колку што можете, користејќи ги мускулите на вратот.
Повторете пет пати.
Не продолжувајте со оваа вежба ако имате болка во вратот.

Козметика која помага при затегнување на врат
Н-ацетил гликозамин, природна форма на хемискиот глукозамин, се наоѓа кај многу видови антиактивни креми за вратот. Има некои истражувања кои сугерираат дека таквите креми може да помогнат во подобрувањето на изгледот на вратот со зацврстување и мазнење на кожата, истовремено намалувајќи ги ефектите од хиперпигментацијата.

Во една студија, 42 жени континуирано го подобруваа изгледот на вратот додека користеле козметички крем кој содржи N-ацетил гликозамин во период од 16 недели.