Здравје со секоја шолја чај од Шипка

Чајот од шипка во себе содржи големо количество на витамин Ц, па затоа игра важна улога во одржување на имунитетот. Чајот од шипка се употребува обично во зима, и има позитивно дејство во смирување на настинката и грипот, покачената телесна температура, и сличните симптоми предизвикани од грип. Традиционално, го има во домот на секое балканско семејство.

Овој вкусен чај се користи исто така и за регулирање на работата на гастроинтестиналниот систем, чистење на песок од бубрезите и смирување на урогениталните инфекции. Чајот се дава и за регулирање на конзистенцијата на столицата.

Чајот се конзумира секогаш свежо приготвен и топол. Најлесно можеме да го најдеме во маркетите во филтер кесички, а секако можеме и сами да си го приготвиме, доколку дома имаме шипка. Доколку поинаку не е напишано, чајот се приготвува така што во 2 дл. вода се става една кесичка. Се остава да стои 5 до 10 минути поклопен, а потоа кесичката се вади и се конзумира.