Улогата и придобивките од Л-карнитин

Главната улога на Л-карнитин во телото е поврзана со митохондријалната функција и производството на енергија. Во клетките, тој им помага при транспорт на масни киселини во митохондриите, каде што може да се изградат за енергија. Околу 98% од резервите на Л-карнитин во телото се наоѓаат во нашите мускули, заедно со мал дел траги во црниот дроб и крвта.

Поновите истражувања покажаа потенцијални придобивки од различните форми на карнитин, кои можат да се користат за многу состојби, вклучувајќи болести на срцето и мозокот.

Л-карнитин и слабеење
Л-карнитинот помага да се движат повеќе масни киселини во вашите клетки за да се користат за енергија, со што се зголемува способноста да согорувате маснотии, а и вишок килограми.  Во една студија, 38 жени биле поделени во две групи. Едната група зеле додаток на Л-карнитин, додека другата не. Двете групи извеле 4 вежби неделно, осум недели. Оние кои земале Л-карнитин имале повеќе сила за вежбање и изгубиле повеќе килограми.

СВРТИ ГО ТРКАЛОТО НА СРЕЌА И ОСВОЈ ПОПУСТ ДО 40% ПОПУСТ ВО АЛФАЛАБ, СЕ ШТО ТРЕБА ДА НАПРАВИТЕ Е ДА ПОЧЕКАТЕ 30 СЕКУНДИ ЗА ДА ВИ СЕ ПОЈАВИ ТРКАЛОТО ЗА ПОПУСТ.

ЗА ДА ЗАПОЧНЕТЕ КЛИКНЕТЕ ОВДЕ

Една анализа на девет студии покажа дека учесниците изгубиле во просек по 1,3 килограми повеќе кога земале Л-карнитин. Повеќето од овие студии беа на дебели лица или постари лица.

Ефекти врз функцијата на мозокот
Л-карнитин има корист за функцијата на мозокот. Во една студија, земањето на Л-карнитин секојдневно помогна да се повлече падот на функцијата на мозокот поврзана со Алцхајмеровата и другите мозочни заболувања. Исто така, беше откриено дека имаат слични придобивки за општата функција на мозокот кај постари лица кои немале Алцхајмерова или други мозочни болести.

Во конкретни случаи, може дури и да помогне да го заштитите вашиот мозок од оштетување на клетките. Во една студија, алкохоличари земале 2 грама Л-карнитин дневно, 90 дена. Се покажале значителни подобрувања во сите мерки на функцијата на мозокот.

Други здравствени придобивки
Здраво срце
Некои студии покажаа корист за намалување на крвниот притисок и воспалителниот процес поврзан со срцеви заболувања.  Л-карнитин, исто така, помага кај пациенти со тешки нарушувања на срцето, како што се коронарна срцева болест и хронична срцева слабост.

Поголема ефикасност на вежбање
Спортистите кои земаат Л-карнитин имаат зголемена моќ за вежбање. Придобивките може да бидат индиректни и да потраат неколку недели или месеци за да се покажат. Ова се разликува од додатоци како кофеин или креатин, што директно може да ги подобри спортските перформанси.

Најдобри извори на храна на Л-карнитин се:
Говедско месо: 81 mg на 3 oz (85 грама)
Свинско месо: 24 mg на 3 oz (85 грама)
Риба: 5 mg на 3 oz (85 грама)
Пилешко: 3 mg на 3 oz (85 грама)
Млеко: 8 mg на 8 oz (227 мл)

Наша препорака: Nature Essential – Л-Карнитин
Го олеснува снабдувањето на мускулите со енергија, ги согорува вишокот масни наслаги ја зголемува еластичноста на телото, ja подобрува циркулацијата.

ПРОДАЖНИ МЕСТА:
Еурофарм Аптеки, Виола Аптеки, Галениум Аптеки, Cosmo – Tinex и сите подобро снабдени аптеки.

НАПРАВЕТЕ БРЗА ONLINE НАРАЧКА:
https://alfalab.mk/proizvodi/l-carnitine

Направете телефонска нарачка секој работен ден од 8:30 до 15:30 часот.
Телефон за нарачки: 02 3218 821
(Достава до домашна адреса со брза пошта)