Тајната на вечнотo здравје се крие во матичниот млеч

Се смета дека матичниот млеч е најсовршена супстанца во природата и најсилен биостимулатор, биоенергетик и имуномодулатор.

Матичниот млеч е единствен природен производ кој има преку 150 биолошки активни состојки: ги содржи сите пет главни хранливи материи кои го изградуваат животот – белковини, масти, јаглени хидрати, витамини од групите B, витамин E и С, најважни минерали, ензими, коензими, 23 аминокиселини меѓу кои и осум есенцијални.

Посебното својство на матичниот млеч е во тоа што тој влијае на ниво на клетката, врши детоксикација, ја стимулира нејзината функција и нејзината делба.

Матичниот млеч е единствен природен производ кој има способност да ги регенерира клетките, да ги обновува и подмладува. Го стимулира и растењето и развитокот на организмот и го успорува неговото стареење.

Матичниот млеч дејствува на сите делови на нашиот организам: на нервите, мозокот (концентрација, способност за паметење, учење, координација на движењето), го зајакнува имунолошкиот систем и ја зголемува отпорноста бидејќи биостимулаторите кои ги содржи ги поттикнуваат антителата и леукоцитите.

Ја зголемува подвижноста и циркулацијата а со тоа поволно влијае на кардиоваскулаторниот и нервниот систем, го ублажува уништувањето на нервните клетки, го нормализира крвниот притисок, го забавува процесот на атеросклерозата, појавата на проширените вени, инфарктот, и го забрзува оздравувањето од веќе постоечките кардиоваскуларни заболувања.

Матичниот млеч ја стимулира работата на жлездите со внатрешно лачење и ги намалува ризиците за појава на многу болести. Дејствува на тиреоидната жлезда која го регулира метаболизмот и така помага во балансирање на метаболизмот.

Ја обновува функцијата на панкреасот и потпомага во природното лачење на инсулинот, а ги санира и психичките пореметувања настанати од дијабетесот. Го нормализира хормонскиот статус кај жените и мажите и помага во отстранување на причината за стерилитет.

Како друга корисна функција е и поволното дејство врз работата на надбубрежните жлезди и лачењето на адреналинот, што влијае на зголемување на отпорноста на стресот и ги смалува последиците од истиот. Влијае на подвижноста на ‘рбетниот столб и ги намалува болките настанати со пореметување на ‘рбетниот столб. Го зајакнува нервниот систем и влијае на подобрување на психичката состојба и општото расположение. Ја забрзува детоксикацијата на организмот, ги санира последиците од радиоактивноста и ја подобрува општата виталност на организмот.

Матичниот млеч можат да го користат сите без разлика на годините и здравствената и психичката состојба, а посебно се препорачува на сите кои се изложени на умствени и физички напори.

Матичниот млеч тешко се чува: кога ќе се извади од кошницата трае само 48 саати, ако се стави веднаш во мед може да стои 7 дена, а потоа главните својства, т.е. неговата биоактивност се губи, но одредени својства може да се задржат и до година дена. Заради сите овие својства кои ги има матичниот млеч научниците дури триесет години работеле на тоа да пронајдат начин како да се сочува матичниот млеч повеќе од 7 дена.
Така Руската академија на науки во почетокот на деведесетите години успеала со посебен метод на лиофилизација да го одвои и сочува во облик на гранули со гарантиран рок на употреба до две години.