Статистички гледано сите ние имаме 3 големи љубови во животот…Зошто?

Љубовта е насекаде околу нас. Ја има во песните кои ги слушаме на радиото, романите што ги читаме, како и на ТВ-емисиите и филмовите што ги гледаме. Дури и реклами кои рекламираат производи од чевли до парфеми имаат љубовни приказни. Вистината е дека љубовта и врската се критични за благосостојбата на личноста, физички, емоционално и социјално. Без љубов, луѓето имаат тенденција да станат депресивни и немотивирани. Ние сакаме поддршка и љубов, иако некои од нас не сакаат да го признаат тоа. Кога се чувствуваме осамени, ова негативно може да влијае врз нашето здравје и на нашиот квалитет на живот. Не е ни чудо што љубовта е препознаена од општеството и од нашите медиуми. Накратко, сите сакаме да љубиме и да бидеме сакани.

Фази на љубов низ целиот живот
Кога првпат се запознаваме со концептот на љубовта, нашите одговори и очекувања се различни од искуството на долготрајната врска која подоцна се развива во животот. Љубовта е дел од циклусот на животот, почнувајќи од невино кршење на срцето, до страсна вознемиреност, до тага, до наоѓање себе си, па потоа се поврзиме со личноста со која сакаме да го поминеме остатокот од животот. Нашите односи можат да зависат од тоа колку сме стари, во која фаза сме во животот и нашите претходни искуства со љубовни врски.
Колку пати во животот вистински сте љубеле? Во моментот кога си со некој мислиш дека си заљубен, но потоа сфаќаш дека било далеку од љубов.

3 вида романтична љубов
Прва љубов

Оваа љубов обично доаѓа на почетокот од животот. Ова е љубовта што сте ја прочитале во списанија и сте ја виделе во филмови. За вас, тоа е страсна и бесконечна. Ќе се откажеш од животот за да ја спасиш оваа личност. Таа е твое сè, без разлика кој што вели. Во овој начин на размислување, луѓето се со тенденција да ги отфрлат сопствените верувања и принципи заради врската. Како што на крајот завршува, вие зреете и развивате свој идентитет.

Втора љубов

Овој пат ќе се заљубите, но станувате посвесни за вашите потреби и предности. Во текот на оваа романса, можеби ќе научите повеќе за себе отколку за личноста со која сте. Овој однос е исто така страстен и драматичен, но вие и вашиот партнер двајцата учите за вистинската љубов и правите многу грешки. Оваа врска ве учи дека љубовта не значи дека ќе живеете среќно засекогаш. Може да почувствувате болка поради која срцето ќе ве боли долго. Можете да простите неверство и да го надоместиш одново и одново се додека не се откажете од врската. Оваа љубов завршувува со солзи и болка, но станувате посилни. Ќе научите како да бидете со некој кој е достоен за вашата доверба и срце.

Трета љубов
Третата љубов доаѓа кога најмалку очекувате. Сега ги знаете вистинските фактори на љубовта и довербата и оваа личност е различна од оние што сте ги сакале претходно. Оваа личност знае како да ве насмее, да ги каже вистинските зборови, ве поддржува и ве цени вас и се она што го правите. Можеби се заколнавте дека никогаш нема да се предадете некому пред добро да се запознаете, но оваа љубов е како отсекогаш да сте ја познавале, не би смениле ништо во врска со неа. Не е само романса, страст и драма…туку многу повеќе, се гледате со таа личност како растете деца и внуци заедно.

Во кој период од животот ја запознаваме вистинската љубов?
Сите ние различно ја доживуваме љубовта во различни точки од нашиот живот. Можеме да повториме романса, паѓајќи во истата стапица секој пат пред да пораснеме и созрееме и продолжиме понатаму. Се надеваме дека новата врска ќе биде подобра без да се промениме себеси или нашиот начин на размислување. Понекогаш ја среќаваме третата љубов пред да бидеме подготвени и кога најмалку очекуваме. Тешко е да се каже, но оние што доживуваат болка може да развијат посилна љубов во споредба со минатите и да ги користат своите претходни грешки за да го подобрат својот однос. Некои луѓе остануваат заглавени во првиот или вториот вид на љубов, бидејќи на површината тоа е привлечен, и по некое време, многу познато. Тие можат да се заглават во рутина на срце. Сепак, нема среќа во љубов, само избори. Начин да се најде вистинскиот е да расте од секое искуство и да научиш од грешките за да разбереш што навистина сакаш од љубов. Лесно е да се обвинува екс, но ти ја избра таа романса на прво место. Вие одлучувате кој ќе биде следната љубов. Понекогаш се плашиме од третата љубов затоа што е потребна искреност, посветеност и напорна работа, три нешта што никогаш не се дискутирале во оние претходните. Сепак, оние што ја нашле знаат дека сето тоа вреди. Ти се посветуваш на врската и твојата љубов е се што треба за возврат. Ова е врската која трае цел живот.