Спирулина, за здрава бременост

Одржување на здравјето за време на бременоста е од витално значење како за мајката така и за фетусот. 

Тоа значи дека   избаласирана храна богата со  нутриенти е императив за време на бременоста. Спирулината се смета за најсигурен извор на нутриенти кои се природни и  биоразградиви.

Особено е важно да се  зголеми  консумирање  на железо кое е  потребно за  формирање на крвни зрнца (за снабдување на исхрана за фетусот), за оптимална оксигенизација на фетусот за здрав неуролошки и физички развиток.  Спирулината е перфектен извор на железо за време на бременоста кое организмот два пати  повеќе го абсорбира од формата на железо што се наоѓа во зеленчуците и месото.

Спирулината содржи 60% протеини кои ги содржат сите есенцијални амино киселини кои се потреби за  развој на фетусот,  и раст на матката и плацената. Кај бремените жени потребата за протеини се зголемува за 25 -30% .

Б-витамините ,фолната киселина, витаминот Б-12 кои ги има во изобилие во спирулината се портребни за  спречување на дефекти при раѓањето, тие се потребни посебно во првите 6 месеци кога доаѓа до интензивна делба на клетките за подобрено формирање на крвни клетки. Калциумот , магнезиумот и витаминот К2 се потребни за созадавање на здрави коски, и  спречување на хипертензија за време на бременоста.

Антиоксидантите кои ги содржи спирулината како бетакаротенот, витаминот Е  се неопходни за спречување на предвремено породување, и раѓање на бебето со  мала  тежина.  Зеаксетинот е антиоксиданс добар за здравјето на мозокот и очите.
Витаминот  К1 е потребен  нормално згрутчување на крвта, и да се спречи прекумерно крвавење при раѓањето.  Спирулината е најбогат извор на Гамалинолеинска Киселина (ГЛА) , есенцијална масна киселина која е од големо значене за здравјето  на жените.