Сакате да водите поздрав живот? Започнете со целосна органска храна за да се намали количината на хемиски пестициди, хербициди и инсектициди што ги внесувате. Големиот обем на органски материи достапен овие денови во споредба со пред една деценија, го направи пристапот значително помал. Се разбира, цените може да бидат пречка, бидејќи обично органската храна чини повеќе од конвенционалната. Еве неколку техники кои ќе ви помогнат да добиете повеќе органска храна, а помалку пари и поголемо здравје.
Ако е органско, ќе се познае од километар
Свежи или замрзнати производи означени со органски печат сертифициран од USDA ќе содржат малку, доколку ги има, хемиски пестициди кои се користат во повеќето конвенционално преработени производи. Според студијата од 2016 година објавена во Британскиот журнал за исхрана, органските производи нудат повеќе хранливи материи од конвенционалните, што ги прави буквално повредни и поздрави за вашето тело. Повеќе хранливи материи, помалку хемикалии? Тоа е тоа.
Исто така постојат и речиси органски производи
Помеѓу сертифицираните органски и конвенционални лежи уште една опција – може да се нарече речиси органско. Иако тоа не е официјална ознака сама по себе, несертифицираните органски производи од пазарите на фармерите и земјоделските групи поддржани од заедницата (АДС) спаѓаат во оваа категорија, бидејќи нивните методи на производство имаат тенденција да бидат слични на сертифицираните органски производи . Иако не може да го носи скапоцениот добиен органски печат од USDA, обично овие производи се одгледуваат со помалку синтетички хемикалии и повеќе еколошки методи за контрола на штетници и отрови. Во зависност од тоа каде живеете, овие алтернативни извори може да се споредат во цена или да бидат поекономични од конвенционално развиените производи.
Измешајте го малку со изборот
Добрата вест е дека не мора да јадете исклучиво органски производи за да ги задржите хемикалиите што подалеку од вас. На пример, ако сакате и често јадете спанаќ, јагоди и јаболка, секогаш избирајте органски бидејќи конвенционално растените верзии се со многу високо ниво пестициди.
Јадете здраво, врвно квалитетно месо
Ако сте љубител на протеини од животинско потекло знајте го изворот и уживајте во најздравите работи. Нема потреба да се напомене дека органските производи оние од пасиштата, се значително поскапи од фармите. Еве три едноставни начини за подобро управување со трошоците:
1) Јадете помали количини од месо и живина, заедно со повеќе зеленчук, особено лиснат со зелена боја;
2) Јадете месо еден ден во неделата;
3) Јадете месо за доручек и ручекот искористете го за органски парчиња од авокадо, зелени лиснати зеленчуци, органски јајца и ореви.
Одгледувајте зеленчук и овошје
Ако имате дури и само мал дел од земјиштето, обидете се да одгледувате зеленчук како домати, морков, краставици итн. со користење на органски, не-ГМО сертифицирани семиња и почви. Немате простор? Некои зеленчуци може да ги посадите во саксија до прозорецот, лимон, магдонос, нане, рузмарин и мајчина душица растат добро и лесно, во затворен простор.
Неколку совети за органско јадење:
Ферментирање зеленчук е лесен, вкусен начин да ги зачувате, да го минимизирате отпадот и да додадете здрави бактерии во стомакот. Кога вашите омилени свежи органски производи се надвор од сезоната или стануваат премногу скапи, одберете замрзнати органски материи. Содржината на хранливи материи може да се спореди со свежи, ќе го користите само она што ви треба, и ќе заштедите на време на подготовките.