Сода бикарбона – овој бел прав има многу позначајна улога – може да ни го спаси животот!

Повеќето од нас во домот имаат сода бикарбона, бел прав што најчесто се користи за чистење и во готвењето. Но, овој бел прав има многу позначајна улога – може да ни го спаси животот!

Повеќето од нас во домот имаат сода бикарбона, бел прав што најчесто се користи за чистење и во готвењето. Но, овој бел прав има многу позначајна улога – може да ни го спаси животот!

Неповторлива понуда на Vitamin C Serum за 590 ден. + Подарок CLINOX

ЗА ДА НАПРАВИТЕ НАРАЧКА КЛИКНЕТЕ ОВДЕ

Повозрасните луѓе со ниско ниво на бикарбонат, состојка што се наоѓа во сода бикарбоната имаат за 24 отсто поголем ризик од природна смрт, откриваат научниците во последното истражување на Унитерзитетот Јута.

Резултатите објавени во медицинските списанија покажаа дека зголемувањето на нивото на бикарбонати може да ви го продолжи животот.

Тим научници истражувале како промените на pH, јаглерод диоксидот и бикарбонатите се поврзани со животниот век на здравите повозрасни лица. Научниците ги анализирале податоците на 2.287 учесници со кои го отпочнале истражувањето уште во 1997-мата година.

Недостатокот на бикарбонати во целиот свет е најнепрепознатливата медицинска состојба и покрај тоа што е исклучително вообичаена. Содата бикарбона е одговорна за транспортот на кислород: ги шири крвните садови и полесно го испушта кислородот во ткивата, што значи дека ја зголемува pH вредноста во организмот.

Зголемените pH вредности на мокрачата ја спречуваат кристализацијата на мокрачните канали.

Утврдено е дека мочната киселина предизвикува дијабетес, срцеви болести, срцеви удари, гихт, камен во бубрегот. Исто така го создава отровниот спој алкосан што создава габички, а тоа значи дијабетес и конечно рак.

Претерано киселата pH вредност предизвикува пропаѓање на ќелиите, што на крај води до сериозни здравствени проблеми, како што се рак, кардиоваскуларни болести, дијабетес, остеопороза и сл. Фактот дека биолошкиот живот најдобро функционира во не-кисела (алкална) средина доволно говори во прилог на делотворноста на содата бикарбона.

Нивото на бикарбонати во организмот можете да го зголемите ако внесувате храна збогатена со овошје и зеленчук или со внесување фармацевтска сода.

Со орално земање на сода бикарбона се извлекува уранот од бубрезите и се користи за спречување на оштетувањето на бубрезите кај лицата што одат на зрачење, се спречува инфекцијата на бешиката, гихт, артритис, грозница и помага при активноста на панкреасот за кој се знае дека произведува најмногу бикарбонати и кој е одговорен за производство на инсулин. Имајте на ум, дека за орална употреба треба да се користи само фармацевтската сода затоа што не содржи алуминиум.