Рен за подобра циркулација, заборавете на студените стапала и дланки

Ренот е многу здрав зеленчук кој помага за чистење на нашето тело и протерување на штетните токсини. Ренот исто така ја забрзува циркулацијата, па затоа е препорачливо за сите оние кои имаат проблеми со ладни раце и нозе да консумираат рен.

Поради големата количина на витаминот Ц, кој го има три пати повеќе одколку восе препорачува да се зема поготово во зимските денови, во сезоните на настинки и грип.

Од ренот се прават медицински сирупи, чаеви, облоги, а инхалирањето со оваа билка ги смалува болката и воспалението на синусите. Овој лековит корен го подобрува варењето на храната, ја олеснува кашлицата и го стимулира потењето.