Рецепт: Највкусниот домашен кечап

Состојки:

10kg домати
10 лажици сол
20g мелен бибер
1 парче конзерванс
Подготовка:

Сомелете ги доматите во машина, па сокот ставете го во големо тенџере. Варете на силен оган, додајте сол по желба и бибер.

Варете околу 100 минути, а пред крајот додадете го конзервансот.

Кога сокот од домати е готов, тргнете го од оган и топол прелијте го во стаклени шишиња кои ќе ги затворите со метално капаче.

Шишињата превртете ги обратно и оставете ги да отстојат 5 минути. Потоа вратете ги во првобитната положба, ставете ги во кутија и замотајте ги со старо ќебе. Оставете ги да отстојат 12 часа пред да ги сместите во ладилникот.