Овошје со најмалку пестициди, а воедно и најздраво

Environmental Working Group ја објави годишната листа на овошје и зеленчук кои се најмалку контаминирани.

lista 1

Помалку од 11 отсто ананас на себе има малку пестициди, додека на пример 78 отсто манго, 75 отсто киви и 61 отсто диња немаат трагови од пестициди. Листата е направена со анализа на 28.000 прмероци овошје и зеленчук.

Еве кои се најмалку загадени намирници

1. Пченка

2. Кромид

3. Ананас

lista 02

4. Авокадо

5. Зелка

6. Замрзнат грашок

lista 3

7. Папаја

8. Манго

9. Аспарагус

lista 7

10. Црн домат

11. Киви

12. Грејпфрут

lista 5

13. Диња

14. Сладок компир

15. Печурки