Недостаток на Омега – 3 во детскиот организам е причина за тешкото помнење & читање кај младите ученици

Една студија од Универзитетот во Оксфорд покажа дека примерок од деца на училишна возраст во Велика Британија на возраст од седум до девет години, има низок ниво на клучните омега-3 масни киселини. Покрај тоа, студијата покажа дека нивото на крвта на децата во текот на подолг период Омега-3 DHA ( најмногу е присутен во мозокот) “значително предвиде” колку тие биле во можност да се концентрираат и да научат.

Истражувачите на Универѕитетот Оксфорд неодамна ги објаснија наодите објавени во списанието PLОS ONE на конференција во Лондон на 4 септември.

Студијата е претставена  на Конференцијата од страна  на ко-авторот д-р Алекс Ричардсон и професор Пол Монтгомери од центарот на Универзитетот во Оксфорд врз основа на  доказ и интервенции во Одделот за социјална политика и интервенции. Oвoј оддел беше меѓу првите кој може да го оцени нивото на Омега-3 во крвта  кај училишните деца во В.Британија.

Долг е синџирот Омега-3 масти (EPA и DHA) кои ги има  во рибата, морските плодови и некои алги и се од суштинско значење за биохемиската мозочна структура и функција, како и за одржување на здраво срце и имунолошкиот систем.

СВРТИ ГО ТРКАЛОТО НА СРЕЌА И ОСВОЈ ПОПУСТ ДО 40% ПОПУСТ ВО АЛФАЛАБ, СЕ ШТО ТРЕБА ДА НАПРАВИТЕ Е ДА ПОЧЕКАТЕ 30 СЕКУНДИ ЗА ДА ВИ СЕ ПОЈАВИ ТРКАЛОТО ЗА ПОПУСТ.

ЗА ДА ЗАПОЧНЕТЕ КЛИКНЕТЕ ОВДЕ

Родителите исто така, објавија за  храната на своите деца,откривајќи им на истражувачите дека речиси девет од десет деца јаделе риба помалку од два пати неделно, а речиси секое десетто не јадело риба воопшто. Владините препораки за здрава исхрана препорачуваат најмалку две порции неделно.

Toа е така, затоа што како и кај витамините, Омега-3 мастите треба да доаѓаат од нашата исхрана, а иако луѓето теоретски може да направат EPA и DHA од пократок синџир Омега-3 (во некои растителни масла),  истражувањата покажаа дека оваа конверзија не е сигурна, особено за DHA, велат истражувачите.

Примероци од крв беа земени од 493 ученици, на возраст меѓу седум и девет години од 74 редовни училишта во Оксфордшир. Сите деца сметаа дека имаат потпросечни вештини за читање, врз основа на националното оценување на седум-годишната возраст или според непосредната проценка на  наставниците.

Aнализите на примероците од нивната крв покажа дека, во просек, само под два отсто од вкупните масни киселини во крвта на Омега-3 DHA, и 0,5 проценти од Омега-3 ЕПА, со комбиниран вкупно 2,45 отсто на долг рок со Омега-3.

Toа е минимум под 4 отсто од препорачаното од страна на водечките научници за одржување на здравјето на кардиоваскуларниот систем кај возрасните, со 8-12 проценти се смета за оптимален за здраво срце, рекоа истражувачите.

Ко-авторот проф.Mонтгомери рече: “Од сите примероци од речиси 500 ученици, ние откривме дека нивото на Омега-3 во крвта значително го предвиде однесувањето на детето и способноста да  учи.

Поголемо ниво на омега-3  во крвта, особено DHA, се поврзува со подобро читање и меморија, како и со помалку проблеми во однесувањето, што е потврдено од страна на родителите и наставниците.

Овие  резултати се особено важни со оглед на тоа дека имавме ограничен сет на резултати, особено во однос на DHA во крвта, како и способноста за читање, бидејќи  две третини од овие деца читале под нивото на нивната возраст, кога ги оценувавме .И покрај тоа што се потребни понатамошни истражувања, сметаме дека овие резултати може генерално да се применат на сите ученици во Велика Британија. ”

Ко-авторот д-р Алекс Ричардсон додаде: “Очигледно не можеме да знаеме дали таквото ниско ниво на Омега-3 во крвта може да влијае долгорочно на здравјето на децата. Mеѓутоа,  оваа студија покажува дека многу, ако не повеќето од децата во Велика Британија, веројатно не добиваат долгорочно омега-3, кои на сите нас ни требаат за здрав мозок, срце и имунолошкиот систем.

Oва ни дава сериозна причина за загриженост, бидејќи откривме дека пониските нивоа на DHA во крвта е поврзано со лошото однесување и учење. Повеќето од децата кои ги проучувавме, имаа ниско ниво на Омега-3 во крвта кое на долг рок кај возрасни лица би значело  ризик од срцеви болести.

Toа се  согласува со извештаите од родителите дека повеќето од нив не успеаја  да го исполнат тоа што себе си го  поставија за внесување на риба и морски плодови. Слично на  ова, малку од нив внеле додатоци  на храна со  Омега-3 “.

Сегашните сознанија се градат на претходните истражувања на истите истражувачи, кои покажуваат дека диететското преземањето на овие додатоци во исхраната со Омега-3 DHA го подобрува читањето и однесувањето на училишни деца кои биле назад со читањето.

Нивните  претходни истражувања ги покажаа предностите на употребата на додатоци во исхраната со Омега-3 (ЕПА + ДХА) кое на долг рок за децата со АДХД, диспраскија,  дислекција и слични проблеми. Студиите за учење и однесување на Универзитетот во Оксфорд ги проширија овие наоди на општата детска популација.

“Техничките достигнувања во последните неколку години овозможија индивидуално мерење на нивото на Омега-3 и други масни киселини во  примерок од крв од прст.

Oвие нови техники се револуционерни затоа што  претходно беа потребни примероци крв од вена, со цел да се утврди  нивото на масни киселини, а тоа досега во голема мера ги ограничуваше истражувањата во врска со  нивото на омега-3 масни киселини кај децата во Велика Британија “, вели д-р Ричардсон.

Авторите веруваат дека овие наоди можат да бидат од значење за целата популација на Велика Британија, и дека резултатите беа продолжени во нормалната популација, и за читање и однесувањето.

Меѓутоа,  тие предупредуваат дека овие резултати не може да се применат во различни етнички групи, бидејќи  генетските разлики може да влијаат на тоа како метаболизмот ги прифаќа Омега-3 масните киселини.

Dr. Viton – Omega 3 можете да го нарачате онлајн ➡️
https://alfalab.mk/proizvodi/dr-viton-omega3/

Dr. Viton – Omega 3 Производот може да го набавите во аптеките на: Еурофарм, Зегин, Виола, Плус Фарма, Галениум, Бети во DM-дрогерии и Cosmo – Tinex и сите подобро снабдени аптеки. 

Или на телефонскиот број: 02 3218 821
Секој работен ден од 8:30 до 16:30 часот
(Достава до домашна адреса со брза пошта)