Не појадувате? Чекате до 12-1 часот за првиот оброк? Најголемата грешка…

10 штетни ефекти од прескокнување појадок
Веројатно сите сте ја чуле онаа изрека дека појадокот е најважниот оброк на денот. Но, колкумина од вас го следат ова? Во обид да го намалиме внесот на нето-калории и да ја исполниме целта да бидеме слаби, голем дел од нас имаат тенденција да го прескокнуваат појадокот. Не постои несогласување дека ова ќе даде резултати, но само привремени.

Значи, зошто е лошо? Кои се ефектите од прескокнување на појадокот?

СВРТИ ГО ТРКАЛОТО НА СРЕЌА И ОСВОЈ ПОПУСТ ДО 40% ПОПУСТ ВО АЛФАЛАБ, СЕ ШТО ТРЕБА ДА НАПРАВИТЕ Е ДА ПОЧЕКАТЕ 30 СЕКУНДИ ЗА ДА ВИ СЕ ПОЈАВИ ТРКАЛОТО ЗА ПОПУСТ.

ЗА ДА ЗАПОЧНЕТЕ КЛИКНЕТЕ ОВДЕ

Лошо за срцето:
Според една студија, мажите кои прескокнуваат појадок имаат околу 27% повеќе шанси за срцев удар, во споредба со оние кои јадат наутро. Пропуштањето здрав појадок го зголемува ризикот од срцев удар. Луѓето кои избегнуваат појадок, исто така имаат зголемена подложност кон хипертензија, што доведува до затнување на артериите. Ова, од друга страна, ги става на зголемен ризик од развој на хронични кардиоваскуларни здравствени состојби, вклучувајќи го и мозочниот удар.

Повисок ризик од дијабетес тип 2:
Факултетот за јавно здравје на Универзитетот Харвард спроведе студија со цел да се најде корелација помеѓу навиките за јадење и здравјето. 46.289 жени учествуваа во истражувањето. Резултатите од студијата беа неверојатни. Според исходот, жените кои имале навика да избегнуваат појадок се изложени на поголем ризик за развој на дијабетес тип 2, отколку жените кои имале секојдневен доручек. Уште полошо, работните жени кои ги прескокнаа своите утрински оброци имале 54% повеќе шанси за развој на дијабетес тип 2.

Прескокнување на појадок може да предизвика зголемување на тежината:
Ако сте на режим на исхрана и имате навика да прескокнете доручек, променете ја оваа навика. Според студиите спроведени на негативните влијанија на пропуштањето појадок, луѓето кои пропуштиле утрински оброк имале повисоки шанси за зголемување на тежина, сосема спротивно на вашата цел за слабеење. Дали сте збунети? Само прочитајте.

Прескокнување на доручек ја зголемува желбата за шеќерна и масна храна. Плус, бидејќи чувствата за глад се доста интензивни, ќе завршите со јадење се што ќе најдете во текот на денот.  Колку е повисоко нивото на глад, толку поголемо ќе биде количеството на внес на храна. И, ова понекогаш го надминува препорачаниот дневен внес на калории. Постојаната практика на прескокнување на доручек конечно ќе доведе до зголемување на тежината, а не губење на тежината.

Негативно влијание врз нивото на расположението и енергијата:
Според една студија избегнувањето појадок може да има негативни влијанија врз енергијата и расположението. Британскиот истражувачки тим направи студија за 144 здрави луѓе. Групата беше поделена на три. На една група им беше даден здрав, умерен појадок, втора група само кафе, а третата група никаков појадок. Потоа, групите беа следени неколку часа. Според студијата, групата нкоја не појадуваше покажа најсиромашни вештини за меморија и највисоки нивоа на замор. Немаше значајна разлика меѓу другите две групи.

Ризик од рак:
Прескокнување доручек може да ве натера да претерате со храната во текот на денот. Ова за возврат го отвора патот за прекумерна тежина.  Според истражувањето спроведено од страна на Cancer Research UK, било откриено дека лице кое има прекумерна тежина има зголемен ризик од развој на рак.

 Влијае на когнитивното функционирање:
Вклучувајќи и појадок во дневниот режим на исхрана ви дава подобро когнитивно функционирање. Една студија беше спроведена на група тинејџери на возраст од 12 до 15 години во две испитувања. Во едно од испитувањата, групата имала појадок, а во второто испитување од групата било побарано да се воздржи од утринскиот оброк. Резултатите биле интересни. Пропуштањето на појадокот резултира со лоши резултати.

Може да предизвика мигрена:
Хипогликемија е медицински термин кој се користи за да укаже на ниски нивоа на шеќер во крвта. Прескокнувањето на оброци предизвикува масовно натопување во нивото на шеќер, предизвикувајќи ослободување на хормони кои би можеле да компензираат за ниското ниво на гликоза. Ова, од друга страна, го зголемува нивото на крвниот притисок, предизвикувајќи мигрена и главоболки.

Веројатноста е повисока кога ќе го прескокнете доручекот, бидејќи тоа е првиот оброк на денот кој го консумирате по речиси 12 часа спиење. Значи, ако сакате да ги намалите главоболките и да спречите мигрена, не заборавајте на вашиот појадок.

Предизвикува паѓање на косата:
Еден од главните несакани ефекти од прескокнување појадок резултира со губење на косата. Да, оброкот кој содржи опасно ниско ниво на протеини може да влијае на нивоата на кератин, спречувајќи го растот на косата и предизвикувајќи губење на косата. Значи, ако сакате да уживате во бујна, силна коса, тогаш треба да имате богат појадок со протеини.

Може да влијае на вашиот метаболизам:
Дали вашето возило ќе запали кога нема гориво? Не, нели? Слично на тоа, ви треба појадок за да го „запалите“ вашиот метаболизам. Тоа е првиот оброк на денот кога го храните вашето тело по одмор од околу 12 часа. Според различни студии спроведени за важноста на појадокот, луѓето кои го јадат овој оброк имаат подобар метаболизам.

10. Влошува мамурлак:
Совршено е во ред ако ја надминете границата за алкохол претходната ноќ. Добар појадок може да го победи вашиот мамурлак. Здравиот појадок богат со железо, фолна киселина и други минерали и витамини ќе ви помогне вашето тело да ги надомести загубените хранливи материи. Исто така, ќе ги зголеми вашите енергетски нивоа.

Само запомнете го ова – прескокнување на појадокот може да го влоши мамурлакот со намалување на нивото на шеќер, предизвикувајќи главоболки и гадење. Значи, здрав појадок за да го надминете мамурлакот.

Овие негативни ефекти од прескокнување на појадокот се доволно добри да ве убедат да почнете со појадок. Дали го прескокнувате појадокот? Дали сте доживеале какви било други ефекти освен оние споменати погоре? Прекинете ја таа нездрава навика и уживајте во појадокот!