Почестете ги пријателите со италијански специјалитет на кој и мачорот Гарфилд не може да му одолее! Гурманска верзија со тиквички и три вида на сирење и лазањите ќе ги претворите во ново прекрасно откритие. Понудете им ги и на вегетаријанците!
Состојки:
- 600гр тиквици,
- 50гр путер,
- бел бибер,
- 12 листови лазањи,
- сол,
- 100гр горгонзола,
- 50гр моцарела,
- 15гр пармезан.
За бешамел сос:
- 50гр путер
- 50гр пченично брашно тип 400,
- 1л млеко,
- мелен ѓумбир,
- мускантно оревче,
- бибер,
- сол.
Подготвка:
Измијте ги тиквиците, па исечете ги по должина на тенки листови. Пропржете ги на путер, посолете со сол и бибер и тргнете ги од оган. Лазањите оставете ги да повријат во посолена вода (2-3минути), во која сте ставиле неколку капки зејтин, за да не се залепат листовите лазањи или употребувајте лазањи кои не се варат.
За бешамел сос: На путер лесно пропржете го брашното. Постепено додавајте го топлото млеко, постојано мешајќи додека да ја добиете соодветната густина. Додадете сол, бибер, малку мускантно оревче и ѓумбир.
На дното на огноотпорниот сад ставете малку бешамел, наредете еден ред лазањи, потоа нив прелијте ги со бешамел ,тиквици, изрендана моцарела и парчиња од горгонзола. Врз нив ставете ги листовите лазањи и повторете ја постапката, така на последниот ред лазањи ставете бешамел сос , изрендано сирење и пармезан.
Печете околу 25 минути во загреана рерна на 220 степени.
Послужување
Лазањите служете ги топли исечени на коцки.
Добар апетит!