Комбинација од 3 состојки кои го подобруваат видот & го детоксифицираат црниот дроб

Неколку работи се добри за вашето здравје – а за пвашиот паричник…е тоа е дискутабилно и затоа ви прикажуваме домашен сок од зеленчук. На крајот на краиштата, сокот е лесен за заштеда на време, за да добиете повеќе овошје и зеленчук во вашата исхрана. Природните шеќери и калориите вклучени во рецептите за сокови од овошје од зеленчук имаат неверојатни антиинфламаторни бенефиции за вашето тело.  За среќа, постојат многу рецепти за сок кои се полесни за подготовка, но исто толку здрави. Тука, ние воведуваме лесен рецепт за популарен сок од Венецуела наречен jugo tres en uno (сок 3 во 1) – вкусна, здрава, антиинфламаторна комбинација од сок од портокал, репка и морков
Време на подготовка: 5 минути
Состојки:
4 органски портокали
1 органско цвекло
2 органски моркови
По желба: 1 супена лажица мед, или природен засладувач по ваш избор
Забелешки: Може да го смените бројот на портокали, цвекло и моркови во рецептот по желба. На пример, можете да одберете да ја намалите количината шеќер во пијалакот со користење на помалку портокали или замена со друг зеленчук со витамин Ц, но со мал процент на шеќер, како што е целерот. За да се минимизира влијанието врз шеќерот во крвта, исто така, размислете за пиење сок веднаш пред оброк, ова ќе помогне да се забави ослободувањето на гликоза во крвотокот.

Антивоспалителни придобивки од портокали, цвекло и моркови
Како мешавина на сок од три пријатни суперхерои, ова е здрава и вкусна магија. Еве што кажаа научниците за хранливата содржина и здравствените придобивки од ова трио на неверојатни овошја и зеленчук.

Портокали
Спакувани со витамин Ц, Б витамини, калиум и флавоноиди (еден вид антиоксиданси), портокалите се добро познати по своите бројни здравствени придобивки. Флавоноидите во портокалите можат да го олеснат хроничното воспаление и да спречат хронични заболувања како кардиоваскуларни болести, дијабетес, остеопороза, деменција и рак. Портокалите се исто така полни со витамин Ц, кој може да помогне во управувањето со нивоата на маснотии во крвта и да помогне во подобрувањето на кожата преку спречување оштетување на клетките со оксидација. Од друга страна, витамините Б, како тиамин и фолат, можат да помогнат во управувањето со дијабетес тип 2 и да го подобрат варењето на храната.

Цвекло
Цвеклото содржи цврст тимамин (витамин Б1), но исто така и многу други антиинфламаторни антиоксиданти, нитрати и минерали, особено манган.  Навистина, антиоксидантите во цвекло се докажани борци против воспалението и оксидативниот стрес во телото. Сокот од цвекло, исто така, може да помогне во спречување на хронични болести и состојби, како што се висок крвен притисок и атеросклероза (стврднување на крвните садови. Нитратите, од друга страна, може да го зголемат протокот на крв во мозокот и да спречат когнитивно оштетување. Се покажало дека манганот помага во управувањето со дијабетесот и го подобрува функционирањето на бубрезите. Се разбира, овој зеленчук е исто така познат по својот позитивен ефект врз варењето на храната и функцијата на црниот дроб. Цвеклото може да помогне во ублажување на запек, да се лекува и да се заштити црниот дроб и да се олеснат процесите на детоксификација на црниот дроб.

Моркови
Морковите не се помалку полни со здрави, антиинфламаторни антиоксиданти и минерали како што се калиум, железо и магнезиум. Тие исто така содржат многу витамин А и каротини. Освен од помагање на антиинфламаторните процеси, витаминот А може да помогне во подобрувањето на видот и да ги спречат нарушувањата на очите, како што се мускулната дегенерација поврзана со возраста (AMD) и катаракта. Витамин А, каротини и ретиноична киселина – супстанца што ја создава телото во присуство на витамин А – исто така може да помогне во поправка на оштетување на кожата, спречување на рак на кожата и зајакнување на нашиот имунолошки систем. Калиумот може да помогне во спречување / забавување на прогресијата на болестите на бубрезите, намалување на остеопорозата и намалување на смртноста од кардиоваскуларни заболувања. Значи, ако имате преостанати портокали, цвекло и моркови во вашата фиока, направете вкусна и антиинфламаторна закуска! Вашето тело ќе ви заблагодари.