Која храна треба да се избегнува доколку имате артритис

Секој кој страда од артритис, без разлика дали ОА или РА, знае дека избегнувањето на активирање на симптомите е една од најдобрите работи што можете да ги направите. Настрана од индивидуални алергени за храна, постојат некои општи упатства или основана диета за артритис, која треба да ја следи некој со болки во зглобовите со цел да се намали воспалението. Глутанот и пченицата можат да предизвикаат воспалителен одговор кај луѓето, особено оние кои се чувствителни на тоа. Проблеми со цревата и стомакот, или зголемена перфузија на цревата, е поврзано со болки во зглобовите. Цврстиот стомакот и здравите црева дозволува отпадот и токсините да протекуваат во крвотокот преку цревата. Овие нуспроизводи се сметаат за закана и телото иницира имунолошки одговор. Имунолошкиот одговор е она што води кон воспаление; понекогаш области во и околу зглобовите.

Растително масло
Растителните масла содржат високо ниво на омега-6 масни киселини, а вишокот на потрошувачка на омега-6 може да го активира телото за производство на про-воспалителни хемикалии; американската исхрана има тенденција да биде многу висока со омега-6.

Млечни производи
Млечните производи содржат еден вид протеини наречени казеин. Една студија направена од страна на Комитетот за лекари покажа дека протеинот на казеин може да го иритира ткивото околу зглобовите. Оваа заедничка иритација потоа резултира со воспаление.

Пржена и преработена храна
Друга студија спроведена на Медицинскиот факултет на планината Синај, покажа дека намалувањето на консумирање пржена и преработена храна може да го намали воспалението и, всушност, да помогне во обновувањето на природната одбрана на телото, без оглед на возраста и на здравствениот статус.

Сол и конзерванси
Храната произведена денес содржи прекумерно количество сол и конзерванси; таа е вкусна, но вештачка и со тоа го продолжува рокот на употреба на производот. Без разлика, конзумирање премногу сол и конзерванси може да предизвика воспаление  на зглобовите.

Преработени шеќери 
Ова не значи дека бројот на години што сте ги поминале е причина за напреден гликемиран производ, кој е токсичен нуспроизвод што произлегува од пржена, скара, загреана или пастеризирана храна. Одредени протеини во телото се нападнати по консумирање на вакви продукти. Ова го стимулира автоимуниот одговор; Цитокините се воспалителни гласници ослободени од автоимуниот систем за заштита од понатамошно оштетување предизвикано од возрасни и други штетни агенси. Цитокините насочени кон области во или околу зглобовите ги влошуваат симптомите на артритис со зголемување на воспалението.

Nightshades
Nightshades се видови на зеленчук, исто така познат како Solanaceae, и тие содржат соланин – еден вид соединение кое предизвикува негативни физиолошки реакции кај пациентите кои страдаат од артритис. Консумирањето зеленчук како модар патлиџан, пиперки, компири и домати може да ја влоши болката од артритис кај некои луѓе.

Шеќер
Преработените шеќери (слични на AGEs) ослободуваат цитокини – молекули кои го стимулираат воспалението. Бидете сигурни и прочитајте ја етикетата на храната што ја купувате за да бидете сигурни дека не консумирате некој од овие шеќери.

Рафинирани јаглехидрати
Рафинираните јаглени хидрати како производи од бело брашно, бел компир, бел ориз и повеќето житни култури имаат високо ниво на гликемичниот индекс (HGI). ХГИ храна поттикнуваат производство на нуспроизводи, што го влошува воспалението. Еден напис објавен од страна на Scientific American вели дека, рафинираните јаглехидрати може да го зголемат ризикот од дебелина, дијабетес и срцеви заболувања повеќе од маснотиите, а дебелината е меѓу главните фактори за ризик од артритис.

Алкохол и цигари
Користењето на алкохол и цигари е поврзано со развојот на одредени видови на артритис. Според healthline.com, студиите покажаа дека факторите на животната средина играат улога во развојот (ревматоиден артритис) и дека пушењето е голем фактор на ризик.