Како витамините влијаат врз здравјето на очите и видот

Ги уништуваат слободните радикали (оксидативен стрес)
Одредени витамини и антиоксиданти, како што се лутеин и витамин Ц, помагаат во борбата против слободните радикали во очите предизвикани со текот на времето од  лошата исхрана, зрачењето од компјутерските екрани и изложеноста на сонце. Овие витамини ни се потребни за да се бориме против ефектите од стареењето и да го забавиме оксидативното оштетување воопшто, кое сите го доживуваме како што старееме од комбинација на фактори (наведените погоре, покрај алкохолот или пушењето и различни загадувачи на животната средина). Губењето на видот и нарушувањата како макуларна дегенерација и катаракта се предизвикуваат од процесот на оксидативно оштетување, поради што постарите лица и луѓето во нездрава животна средина најмногу се подложни на губење на видот и проблемите со очите, особено оние со ниски нивоа на одредени витамини.

Спречуваат макуларна дегенерација
Антиоксидансите како лутеин и зеатенин ги штитат здравите клетки во очите додека го спречуваат растот на малигните клетки кои предизвикуваат оштетување на видот. Одредени витамини помагаат да се победи староста поврзана со макуларна дегенерација, која се смета за најчеста причина за слепило кај постарите возрасни лица. Витамините кои ги штитат очи помагаат да се филтрира процент на оштетување на UV-светло со кратко-бранова должина што негативно влијае на деликатни делови на очите, како што се мрежницата. Студијата покажа дека 40-80 милиграми дневен внес на цинк, земен со антиоксиданти бета-каротин, витамин Е и витамин Ц, ја забавува прогресијата на напредната макуларна дегенерација за околу 25 проценти и губењето на визуелната острина од 19 проценти кај лица со висок ризик за овие болести.

Го намалуваат ризикот од катаракта
Во очите, една од најважните функции на леќата е да собере и фокусира светлина врз мрежницата, што ни овозможува да гледаме јасно. Важно е да се консумираат антиоксиданти кои помагаат да се одржи леќата чиста и заштитена од оштетување, инаку катаракта може да формира и да го замагли видот, често трајно. Истражувањата покажаа дека повисоките дози на лутеин и зеаксантин заедно со  витамин Е се поврзани со значително намален ризик од формирање на катаракта, плус подобар вид кај луѓето кои веќе имаат катаракта.

Го намалуваат ризикот од глауком, осетливост на светлина и замор
Колку се оштетени ткивата во окото, толку видот станува почувствителен. Витамините помагаат во одржувањето на видот со зајакнување на леќата, рожницата, мрежницата и макулата. Тие се особено важни за прецизно гледање, бидејќи ги спречуваат катарактите, кои ја заоблуваат леќата и го отежнуваат фокусирањето на светлината.

Зајакнување на ткивата во очите
Како што споменавме погоре, ткивата во очите се оштетени од оксидативен стрес и воспаление кое е изградено со текот на времето поради возраста и нездравиот начин на живот. Истражувањата покажуваат дека омега-3 масни киселини и антиоксиданти како витамин Е и витамин Ц се корисни за лицата чии имунолошки системи се ослабени поради нездрава храна, хроничен стрес и болести. Тие се исто така важни за развој на очите кај доенчињата и децата. Според анализата на неколку студии спроведени од страна на истражувачите на Факултетот за јавно здравје на Харвард, доенчињата кои се хранат со додадени формули на омега-3 покажале значително подобра острина на видот на возраст од 2 и 4 месеци, во споредба со оние кои не примале омега-3.

Која е препорачаната доза на овие витамини?
Се прашувате колку овошје и зеленчук треба да јадете? Не постои општа препорака за дневно внесување на антиоксиданти како лутеин или зеаксантин. Општо земено, колку е повисока антиоксидантната храна која ја консумирате, а колку е поинаква вашата исхрана е во однос на нездравата исхрана, толку подобро. Разновидна, зелена и здрава исхрана полна со овошје и зеленчук е најдобриот избор за целокупното здравје. Доколку не може да внесувате доволно витамини и минерали, размислете за природни додатоци на исхраната.

https://alfalab.mk/