Главните фактори кои го контролираат метаболизмот

Главните фактори кои го контролираат метаболизмот се:

Отрови во телото

Црн дроб – Вашиот црн дроб е клучен играч кога станува збор за детоксикација и е одговорен за производство на тироидни хормони.

Хормони:

Тироидната жлезда

Често главна причина за забавен метаболизам е проблемот со оваа жлезда, оваа важна жлезда ја контролира температурата на телото, нормалниот раст на организмот, развојот и нашата способност да согоруваме масти.

Надбубрежните жлезди

Вашите надбубрежни жлезди се главни стресни жлезди. Тие се дел од хипоталамус-хипофизата-надбубрежните или HPA оската што е наш централен систем за одговор на стрес. Адреналните жлезди ги регулираат стероидните хормони (за губење маснотии) и стресните хормони, помагајќи го балансот на вашиот метаболизам.

Стрес:

Психолошка состојба

Продолжениот стрес и вознемиреност влијаат на секој од горенаведените. Преземањето на време да се грижите за вашето ментално здравје и благосостојба има исклучително позитивно влијание врз вашата севкупна метаболичка состојба и способност за успешно одржување на здрава тежина.

Состав на телото:

Мускулна маса

Како единствено метаболитичко активно ткиво во телото, мускулната маса помага да се зголеми стапката на метаболизмот во мирување (согорува калории кога се наоѓате во мирување), помага во зголемување на согорување на маснотиите и регулирањето на шеќерот во крвта.

Со тракер за состав на тело, можете да останете на врвот на важни мерења различни од вашата тежина, како што се составот на телесните масти, висцералната маст, составот на водата, внесот на калории и многу повеќе!

Следењето повеќе фактори одеднаш може да помогне да се добие многу попрецизна слика од стандардна скала.