Дали знаевте дека на секои 66 секунди некој во САД развива Алцхајмерова болест? Всушност, Алцхајмеровата болест е шестата водечка причина за смрт во земјата. Додека не постои лек за болеста, знаеме дека е важно како се храниме и дека одредена храна го зголемува ризикот од Алцхајмерова болест. Диетата и здравата исхрана се исто така едни од природните третмани за Алцхајмерова болест. Според една нова студија, исхраната во западен стил, претежно на месо, слатки и храна со многу масти, е поврзана со повисоки нивоа на Алцхајмерова болест.
Студијата покажа дека меѓу девет други земји, вклучувајќи ги Бразил, Чиле, Куба и Монголија, поединците во САД имаат 4 проценти зголемени шанси да развијат Алцхајмерова болест. Всушност, кога традиционалната исхрана во Јапонија ја замени колегата од Западот…стапките на Алцхајмеровата болест се зголемија за 7 проценти во 2017 година. Јасно е дека одредени видови на храна го зголемуваат ризикот од Алцхајмерова болест. Но, оваа најнова студија е најновата во низата докази кои покажуваат дека исхраната е главна форма на природни третмани на Алцхајмеровата болест. Она што го јадете (и не јадете) е важно. Ајде внимателно да разгледаме.
Науката вели дека оваа храна го зголемува ризикот од Алцхајмерова болест
Црвено месо
Обожавателите на црвено месо имаат зголемени шанси за оваа болест. Црвеното месо е храна богата со железо. И покрај тоа што на вашето тело му треба доволно железо за да се избегне анемија, хроничен замор и мускулна слабост, премногу железо всушност може да го забрза оштетувањето создадено од премногу слободни радикали ослободени од нашето тело. Како што железото се гради во мозокот, тоа се прави во област позната како сива материја, дел од мозокот што покажува еден од првите знаци на дегенерација како што старееме.
Премногу железо во таа област се чини дека уште повеќе го забрзува процесот. Тоа не значи да се збогувате со хамбургери и стекови, туку да бидете свесни за тоа колку јадете и да го изберете највисокиот квалитет.
Рафинирани јаглени хидрати и шеќери
Ако ви требаше уште една причина да се држите настрана од скробните тестенини и леб, еве и тоа една многу сериозна причина. Исхраната со јаглени хидрати и шеќер можат да го зголемат ризикот од Алцхајмерова болест. Студијата од 2016 година покажа дека луѓето на возраст од 70 години или постари кои јаделе јаглени хидрати имале речиси четири пати поголема веројатност да развијат Алцхајмерова болест отколку оние кои се хранеле поздраво. Овој скок во Алцхајмеровата болест е далеку од нормалните проблеми поврзани со возраста што би очекувале да се видат во однос на меморијата и размислувањето. Ова го прави скандалот во шеќерната индустрија уште пострашен. Истражувањето на Харвард ја обвини улогата на шеќер во случаи на коронарната срцева болест. Денес, знаеме дека улогата на шеќер оди многу подалеку од болести на срцето и во голема мера влијае и на мозокот.
Теоријата за тоа зошто јаглехидратите, кои често се натоварени со шеќер (проверете на етикетата на бел леб некогаш!), влијаат на мозокот толку силно е дека јаглехидратите брзо го зголемуваат нивото на гликоза и инсулин, предизвикувајќи шеќер во крвта. Конечно, тоа може да доведе до инсулинска резистенција со текот на времето. (Всушност, менувањето на дијабетесот природно може да биде една од најдобрите работи што можете да ги направите за мозокот, бидејќи Алцхајмеровата болест сега е врзана “со тип 3 дијабетес. Колку повеќе нашите тела го игнорираат инсулинот, толку повеќе го оптеретуваат панкреасот. Овие високи нивоа на инсулин, кои сега се движат низ телото, всушност можат да ги оштетат крвните садови во мозокот, што доведува до проблеми со меморија. Всушност, кај пациенти со Алцхајмерова болест, делови од мозокот стануваат отпорни на инсулин – и додека истражувачите не се сигурни зошто, се чини дека постои врска помеѓу дијабетесот и Алцхајмеровата болест.
Напредни производи на гликемирање (AGEs)
Тоа се протеини или липиди кои стануваат гликирани како резултат на изложеност на шеќери. Тие можат да бидат фактор во стареењето и во развојот или влошувањето на многу дегенеративни болести, како што се дијабетес, атеросклероза, хронична бубрежна болест и Алцхајмерова болест. Кога храната го зголемува ризикот од Алцхајмерова болест, овие се на врвот на листата. Според најнова студија, во тек од 9 месеци, луѓето кои се хранеле со вакви продукти покажале најлоши резултати, за разлика од оние кои се пидржувале на нормална исхрана.