Боровинките се природен, здрав & силен Аспирин

Боровницата треба редовно да се консумира, бидејќи е природен аспирин кој ја ублажува болката, ја разредува крвта и го спречува воспалението.

Боровинките се тајниот еликсир на младоста и здравјето.

Што содржат боровинките?

Сини или виолетови пигменти, кои го зголемуваат нивото на витаминот Ц во организмот, ја намалуваат фрагилноста на капиларите, ги неутрализираат слободните радикали, го спречуваат разорување на колагенот и ги штитат водените и масните делови на мозокот од оштетување.
Научниците сметаат дека боровинките може да го забават процесот на губиток на меморијата настанат со текот на годините, и да ја поправат моторната способност.Витамин Ц, Е, Б2 и Б3. Витаминот Б3 ја потпомага функцијата на дигестивниот систем, допринесува за здравјето на кожата, нервните клетки, крвните садови и го намалува штетниот холестерол (ЛДЛ) и триглицеридите, а го зголемува добриот холестерол (ХДЛ).Кахетин, кој го активира генот за согорување на маснотиите. Според истражувањето во Универзитетот Туфус, редовниот внес на кахетин го зголемува губитокот на масното ткиво за 77%.

Големи концентрации на магнезиум, манган и калиум.

Чајот лекува дијабетес

Чајот од боровниките е одличен за дијабетичарите. Тој се прави од сушени врвови на млади гранчиња и цвет од боровинки, додека на нив сеуште има смола. Гранките се сушат на проветрено и на темно место, а процесот трае 15 дена.

СВРТИ ГО ТРКАЛОТО НА СРЕЌА И ОСВОЈ ПОПУСТ ДО 40% ПОПУСТ ВО АЛФАЛАБ, СЕ ШТО ТРЕБА ДА НАПРАВИТЕ Е ДА ПОЧЕКАТЕ 30 СЕКУНДИ ЗА ДА ВИ СЕ ПОЈАВИ ТРКАЛОТО ЗА ПОПУСТ.

ЗА ДА ЗАПОЧНЕТЕ КЛИКНЕТЕ ОВДЕ

Плодовите од сушени боровинки ги задржуваат сите осовбини на свежи плодови, ако процесот на сушење е правилно изведен, а тоа значи и константна температура од 40 степени.

Замрзнатите боровинки се исто така добри, а за да ги сочуваат својствата, не смеат да бидат длабоко замрзнати. Кога така се чуваат, здрави се за консумација и во колачи и пити.