Болести кои се пренесуваат со бакнување

Освен добри моменти допирањето на усните може да донесе не толку убави нешта. Препознајте ги симптомите на мононуклеоза на време …

Ивана, студентка во трета година на економија, го заврши својот утрински час по јога исцрпена од болка. И беше ладно и имаше грозница. Таа не можеше да разбере што и се случува  бидејќи веќе  две години оди на јога, три пати неделно, по што се чувствуваа ентузијастички и здраво. Едвај се одвлекла во станот, каде ја измерила температурата, гледајќи дека е покачена. Таа отишла на лекар. По силни испитувања откриена е нејзината дијагноза мононуклеоза. “Јас немам идеја како ја добив инфекцијата. Ми се чинеше дека никој од мојата околина не боледува од неа “, вели Ивана.

Меѓутоа, Ивана не знаеше дека фактот што е студент ја доведува во посебно ризична група. Според неодамнешното истражување, студентите, особено бруцошите, се најмногу изложени на вирусот Епштајн-Бар (Epstein-Barr) кој ја предизвикува болеста. Интересно, ако сте биле изложени на вирусот, како дете, нема да се разболете. Но, ако не,  научете како да ги препознаат симптомите.

Да, се пренесува преку бакнување!

„Epstein-Barr“ вирус, кој во 90 отсто од случаите предизвикува мононуклеоза, најчесто се пренесува, според тврдењето на лекарите, преку бакнување со јазик.

Кој би можел да ми го пренесе тоа?

Од инфекцијата до појавата на  првите симптоми може да поминат 4-6 недели, така што прашање е дали има смисла да се прашувате, од  чии се чаши сте пиеле или со кого сте се  бакнувале.

Како се лекува болеста?

Не постои магична пилула за лекување, но можете да му помогнете на телото да се бори против инфекцијата: спијте доволно , пијте многу вода и сокови, јадете овошје, зеленчук и храна богата со протеини.

Кога треба да се оди на лекар?

Ако повеќе од една недела имате некои од овие симптоми (треска, болки во грлото, физичката исцрпеност, или потечени лимфни јазли), дадете крв за анализа.

Како да знаете дека сте излекувани?

Неколку недели може да се чувствувате лошо и исцрпено, па дури и месеци во некои случаи. Затоа, дефинитивно треба да избегнувате алкохол и физичката активност (црниот дроб и слезината се можеби потечени ). А кога ќе се излекувате, почекајте да поминат најмалку четири недели пред да се бакнете со некого.