Колач со праски

Највкусното и најбараното овошје во овој период. За сите љубители на ова вкусно и освежително овошје ова е совршен избор за лесен и сладок десерт.

Состојки:

  • 350 гр  бисквити
  • 300 мл млеко

За фил 1:

  • 1 л вода
  • 150 гр шеќер
  • 500 гр праски
  • 2 пудинга од ванила

За фил 2:

  • 300 мл слатка павлака
  • 200 мл кисела павлака
  • 4 лажици шеќер
  • 1 ванилин шеќер
  • 10 гр желатин

Подготовка:

Фил 1:

1. Излупете ги праските, одвојте ги од семки и исечете ги на коцки.

2. Во тенџере сипете 900 мл вода, додадете го шеќерот и оставете да зоврие. Потоа додадете ги праските, па оставете се заедно малку да поврие.

3. Посебно изматете ја преостанатата вода со пудингот од ванила, додадете го во водата со праски и варете додека да се згусне.

Фил 2:

1. Слатката павлака изматете ја во цврст шлаг.

2. Желатинот прелијте го со 4 лажици ладна вода и оставете го да набабри.

3. Киселата павлака изматете ја заедно со шеќерот и ванилиниот шеќер, па соединете со шлагот од слатка павлака, желатинот и полека измешајте.

Завршна постапка:

1. Во соодветно тавче наредете ги бисквитите натопени во млеко.

2. Одозгоре прелијте со топлиот фил од праски и  наредете натопени бисквити во млеко.

3. Оставете да се олади, а потоа премачкајте со фил и ставете го тавчето во фрижидер да се здрви.