Најубавата и најслатката пита што некогаш сте ја пробале. Вишните покрај карактеристичниот вкус ќе бидат и убав украс на оваа вкусна пита.
Состојки:
За тесто:
500гр меко брашно
125гр маст
125гр путер
1 прашок за печиво
125гр шеќер во прав
1дл млеко
3 лажици зејтин
За фил:
1 кг компот од вишни
4 лажици гриз
За посипување:
50гр шеќер во прав
Подготовка:
1. Во соодветен сад изматете ги путерот, маста и шеќерот во прав. Потоа додадете 1дл млеко и матете со миксер.
2. Потоа постепено додадете ја мешавината од брашно и прашокот за печиво, па месете рачно се додека тестото не почне да се одвојува од садот.
3. Замесеното тесто свиткајте го проѕирна фолија и ставете го во фрижидер да стои околу 60 минути.
Фил:
Вишните од компотот исцедете ги од вишокот течност и измешајте ги со гризот.
Завршна постапка:
1. Одстоеното тесто истенчете го со оклагија за да добиете дебелина од 0,5см.
2. Подгответе мал овален калап и премачкајте го со зејтин. Потоа дното и страните на калапот обложете ги со тестото, а третина од тестото тргнете го на страна и исечете го на ленти.
3. Преку тестото во калапот распределете го филот со вишни. Преку вишните наредете ги лентите тесто и на краевите залепете ги со краевите на тестото. Печете во загреана рерна на температура од 200 степени додека не поцрвени, кога ќе се олади посипете со шеќер во прав.