4 опасности кои предизвикуваат рак … Опасностите во нашиот дом демнат зад секој агол

„BBC Health“ објави напис во кој се опишани само 4 опасности кои на прв поглед изгледаат безопасно, но тоа не значи дека не можат да ни наштетат.

Во нашите домови постојат некои работи кои можат да донесат многу штета за здравјето. Ова се само 4 опасни предмети кои можат да предизвикаат многу сериозни заболувања, а во некои случаи дури и рак.

Внимателно проверете го овој список и фрлете ги овие работи веднаш.

1. Освежувачи за воздух

Повеќето ароматизатори содржат канцерогени супстанци. Истражувањата покажуваат дека тие можат да ја влошат постоечката белодробна болест, особено астма. Заменете ги обичните воздушни освежувачи со конвенционални етерични масла. Тие мирисаат повеќе свежо и се многу по здрави.

2. Свеќи

Спроведено е истражување кое покажува дека 40% од свеќите содржат штетни елемент на олово. Заменете ги парафинските свеќи со свеќите од природен восок.

3. Уметнички материјали

Дури и во овие навидум безопасни нешта можат да содржат канцерогени материјали. На пример, повеќето обични маркери и боички содржат супстанции кои предизвикуваат алергии и рак. Пред извесно време дури беше запленета опасна канцерогена серија од пастелни бои, произведена во Кина, во која имаше многу висока содржина на олово. Ако вашето дете сака да црта, купувајте му боички од познати брендови.

4. Шампони

Шампони спаѓаат во оваа листа, и тоа воопшто не е изненадувачки, бидејќи повеќето од нив содржат токсични хемикалии. Затоа е подобро да ги замените со шампон од сопствено производство. Ако не ви се исплати да правите сами, тогаш преферирајте ги оние производи кои имаат повеќе природни состојки. Бидете внимателни ако шампонот кој го сакате содржи „Sodium laureth sulfate“, „Natrium laureth sulfate“ или „Propylene glycol“.