Млекото е единствениот пијалок кој агресивно се наметнува на децата како храна за промоција на здравјето, кога е токму спротивното – нешто што промовира болест. Пиењето пастеризирано млеко не е толку добро за општото здравје или коски, колку што млечната индустрија го прави тоа. Според големата студија на илјадници луѓе во Шведска, по користење долго време, кравјото пастеризирано млеко предизвикало влошување на здравјто. Студијата, која следи 61.433 жени на возраст од 39 до 74 години и 45.339 мажи на слична возраст, во период од 10-20 години покажа дека колку повеќе пиеле луѓето кравјо млеко, толку е поголема веројатноста за смртност или фрактура на коските во текот на студијата.
Зошто млекото предизвикува остеопороза и коскени скршеници
Индустријата за млечни производи, како и сите поголеми индустрии, се тешка мафија во последните 50 години, убедувајќи ги луѓето дека пастеризираните млечни производи, како што се млекото или сирењето, го зголемуваат нивото на биолошките нивоа на калциум. Ова е сосема неточно. Процесот на пастеризација создава само калциум карбонат, кој нема апсолутно никаков начин на влегување во клетките без хелатно средство. Значи, она што телото го прави е да го повлече калциумот од коските и другите ткива со цел да го ублажи калциум карбонат во крвта. Овој процес всушност предизвикува остеопороза. Пастеризираното млеко содржи многу малку магнезиум, минерал кој е потребен за апсорпција на калциумот. Може да внесете 1200 мг млечни производи во вашата уста, но ќе имате среќа всушност да апсорбирате една третина од калциумот во вашиот систем.
Над 99% од калциумот на телото е во скелетот, каде што обезбедува механичка ригидност. Пастеризираните млечни производи ги намалуваат внесот на калциум пониско од нормалното, а скелетот се користи како резерва за задоволување на потребите. Долготрајната употреба на скелетниот калциум за да ги задоволи овие потреби води кон остеопороза.
Тестот за пастеризација се нарекува негативен тест за алфа фосфатаза. Кога млекото се загрева до 165 степени и кога ќе заврши пастеризацијата, ензимот фосфатаза е 100 проценти уништен. Погоди што? Ова е ензимот кој е од клучно значење за апсорпција на минерали, вклучувајќи калциум! Фосфатазата е третиот најзастапен ензим во суровото млеко, а оние кои пијат сурово млеко уживаат зголемена коскена густина. Неколку студии имаат документирано поголема коскена густина и подолги коски кај животните и луѓето кои консумираат сурово млеко во споредба со пастеризирано.
Млеко и воспаление: колку повеќе пиете пастеризирано млеко, толку повеќе воспалителни молекули
Најверојатно објаснување за негативните здравствени ефекти на млекото се штетните воспаленија предизвикани од галактоза, производ на дефект на лактоза, главен шеќер во млекото. Во посебна група на луѓе, тимот откри дека колку повеќе луѓето пиеле млеко што луѓето пијат, толку повеќе воспалителни молекули биле присутни во нивната урина.
Уште повеќе, жените кои пријавиле дека јаделе многу сирење и јогурт имале помала шанса за скршеници на коски или да умираат за време на студијата отколку жените кои јаделе ниски количини на млечни производи. Ова ја поддржува хипотезата за воспаление, бидејќи јогуртот и сирењето содржат многу помалку лактоза и галактоза од млекото.
Нискоквалитетно млеко и уништување на хранливи материи и ензими
Зошто луѓето сѐ уште пијат млеко? Затоа што мислат дека е безбедно поради пастеризација. Сепак, топлината уништува голем број бактерии во млеко и на тој начин ги крие доказите за нечистотија и валкани млечни практики. Поевтино е да се произведе валкано млеко и да се убијат бактериите од топлина, за да се одржи чиста млекарница и да се одржат кравите здрави. За борба против зголемувањето на патогените млекото поминува низ многу фази. Секој од овие третмани користи топлина од 100-175 степени целзиусови. Млекарниците сметаат на многу топлински третмани за маскирање на нивните инфериорни санитарни услови: млеко исполнето со ѓубриво и остатоци. Извештаите за потрошувачите откриле 44% од 125 примероци од пастеризирано млеко се со околу 2200 микроорганизми за кубен сантиметар (фекални бактерии, колиформи)
Пастеризацијата, исто така, го уништува витаминот Ц и ги оштетува Б витамините растворливи во вода, намалувајќи ја вредноста на хранливите материи на млекото. Калциумот и другите минерали не се достапни со пастеризација. Хемиска реакција помеѓу протеините и шеќерите, се јавува при повисоки температури и предизвикува појавување, обезбојување на млекото.
Млечните ензими, протеините, антителата, како и корисни хормони се убиени со пастеризација што резултира со девитализирано безживо млеко. Млечните ензими помагаат да се вари лактоза и двата ензими и млечните протеини помагаат во апсорпцијата на витамини. Заштитните ензими во млекото се инактивираат, што го прави повеќе подложно на расипување.
Генерално, пастеризираното млеко не е пијалок кој може да се препорача за одржување или подобрување на здравјето. Нема значајна хранлива вредност и постои поголем ризик доколку се користи. Исто така, постојат многу алтернативи, вклучувајќи кокосово млеко, млеко од орев, кои далеку го надминуваат конвенционалното кравјо млеко во смисла на исхрана и промовирање на здравјето.