5 придобивки за вашето тело доколку јадете кора од портокал

Портокалите се едни од најпопуларните плодови во САД, но многу малку всушност ја консумираат кората, што веројатно е најздравиот дел од целото овошје. Лушпите од портокалите се богати со флавоноиди, како што се хесперидин и полиметоксифлавони (PMFs) и други фитохемикалии, кои придонесуваат за многубројни здравствени придобивки.

Флавоноиди – антиоксидантни соединенија што се наоѓаат во одредени овошја, зеленчук, билки и зачини – познати по својата улога во спречувањето хронични заболувања, како што се срцеви заболувања и рак.

Покрај тоа, кората од портокал содржи повисоки количини на одредени хранливи материи од внатрешноста. На пример, 3,5 грама кора од портокал обезбедува 136 милиграми (mg) витамин Ц, додека она содржи околу 71 mg. Кората од портокал исто така содржи значителни количини на калциум, бакар, магнезиум, витамин А, фолати и други витамини Б и диетски влакна.

Кора од портокал за здравјето на срцето
Тие се богати со хесперидин, флавоноид за кој се покажа дека го намалува високиот крвен притисок и холестеролот. Исто така, има анти-воспалителни својства.

Кората активно се бори против појава на рак
Флавоноидите во кората од портокалот имаат потенцијал да го инхибираат протеинот RLIP76, кој е поврзан со појава на рак и дебелина. Истражувањата се наоѓаат во раните фази, но ако екстракт од кора од портокал може да ја инхибираат или намалат експресијата на RLIP76, тоа би имало значајни импликации за хронична болест.

Кората од портокалот има антиалергиски и антиинфламаторни придобивки
Соединенијата во кората од портокал можат да го спречат ослободувањето на хистамин (хистамини се хемикалии кои предизвикуваат алергиски реакции), што ги прави потенцијално антиалергични храна. Лушпите исто така може да помогнат да ги исчистите белите дробови, а високите нивоа на витамин Ц се корисни за вашиот имунолошки систем, кој може да ви помогне да се борите од респираторни болести како настинки и грип.

Дополнителни здравствени придобивки:
Подобро варење на храната и побрз метаболизам;
Подобрување на оралното здравје: природен освежувач на здивот или тријте ја внатрешноста на забите за да помогнете во белење и чувствителност;
Подобрување на изгледот на кожата: во комбинација со млеко за осветлување на темните дамки на вашата кожа;
Слабеење: ниско ниво на калории и висококвалитетни влакна, што ги прави корисна храна ако се обидувате да изгубите тежина.

Вкусни начини како да вметнете кора од портокал во вашата исхрана
Доколку сте решени да консумирате кора од портокал, исклучително е важно да користите органско овошје. Плодот треба добро да се измие, а најлесен начин за јадење кора од портокал, лимон и сл. е да се изренда и да се додаде во чај, салата, риба, зеленчук или јогурт.