Лош здив, или халитоза, може да биде предизвикан од голем број фактори. Луѓето што имаат лош здив се чувствуваат засрамено, а тоа може да предизвика страдање, фрустрација и анксиозност. Според Клиниката Мајо, некои од потенцијалните причини за халитоза вклучуваат одредени видови на храна, здравствени проблеми и орални заболувања. Третманот на халитозата обично е релативно едноставен во зависност од причината. Пастите за заби, плакнењето на устата и редовната стоматолошка нега може да помогнат да се ублажат симптомите на лош здив. Јаболков оцет е народен лек што може да помогне да се отстрани лошиот здив.
Со векови, оцетот се користи за различни цели за домаќинството и за готвење. Исто така е народен лек, кој помага во сите видови на здравствени проблеми. Најпопуларниот оцет во заедницата за природно здравје е јаболковиот оцет. На француски, зборот оцет всушност значи „кисело вино”. Органски, нефилтриран јаболков оцет е МАЈКА за протеини, ензими и пријателски бактерии. Јаболков оцет содржи само околу 3 калории во 1 лажица, што е многу малку, во споредба со мрсната и нездрава храна, која за жал сѐ повеќе ја консумираме.
Високо ниво на оцетна киселина, која има потентни биолошки ефекти. Оцетот се прави во процес на два чекори. Првиот чекор се мелат јаболките и потоа се ферментираат шеќерите и ги претвораат во алкохол. Во вториот чекор, бактериите се додаваат во растворот за алкохол, кој понатаму го ферментира алкохолот и го претвора во оцетна киселина … главното активно соединение во оцет.
Чекор 1
Земете една лажица јаболков оцет пред јадење. Можете да го разредите оцетот во чаша вода. Оцетот ќе му помогне на вашето тело да ја измие миризбата и содржината на оброкот и да излечи лош здив.
Чекор 2
Пијте една лажица јаболков оцет после секој оброк. Ако не можете да пиете чист оцет, промешајте го со вода.
Чекор 3
Додајте ја јаболков оцет во вашата храна за подобро варење. Некои луѓе имаат лош здив, бидејќи им недостасуваат желудочни киселини за да се вари нивната храна. Оцетот ќе делува како стомачна киселина и ќе ја разруши храната, лекувајќи го вашиот лош здив.
Чекор 4
Направете гаргара со јаболков оцет. После јадење, промешајте една лажичка оцет во чаша вода и исплакнете ја устата.