Топло чоколадо Анџелина во Париз… во домашна атмосфера

Најдекадентното топло темно чоколадо кое може да се најде во париските кафулиња. Интензивно богат, апсолутно небесен вкус за сите љубители на чоколадото. Рецептот е базиран на оној кој го користат во познатото Кафе Анџелина во Париз.

Состојки

1 1/2 шолја полномасно млеко
1/2 шолја слатка павлака
2 лажици шеќер во прав
1/2 лажичка еспресо кафе во прав (по желба, но неверојатно вкусно. Го интензивира вкусот на чоколадото)
225 г темно чоколадо, барем со 70% какао, фино исечкано
голема шолја шлаг за сервирање
Начин на подготовка

Во сад со средна големина на среден оган измешајте ги млекото, слатката павлака, шеќерот во прав и еспресото. Мешајте се додека на рабовите на садот не се појават мали меурчиња. Не дозволувајте смесата да зоврие.

Отстранете го садот од оган и додадете го сечканото чоколадо. Мешајте се додека чоколадо не се растопи, а потоа вратете го садот на тивок оган за да добиете единечна смеса. Сервирајте го топло, со многу шлаг.