1000 жени се согласија дека овие 4 работи се сѐ што треба за интензивен оргазам!

Како витално значење за сексуалното здравје е целокупното здравје, женскиот оргазам се уште останува една од нашите најголеми мистерии. Но, полека таа дилема се решава.

Една нова студија, објавена во Journal of Sex & Marital Therapy, се обиделе да ги откријат тајните на некогаш неостварливиот климакс. Истражувачите интервјуирале 1.055 жени, возраст од 18 до 94 години, за да стигнат до дното на загатката и едноставно прашале: Што ве прави да се чувствувате толку добро?

Излезе дека не е само сексуалниот однос. 36% од испитаниците изјавиле дека бараат клиторна стимулација за да се постигне оргазам, други одговориле дека тоа не е од клучна важност, но многу помага.

Еве доказ дека, уште еднаш, клиториската стимулација е клучот за големото „О“.
„Нашата цел беше да разбереме повеќе за искуствата на жените со начинот на допирот, што предизвикуваат пријатни чувства и како клиторната и вагиналната стимулација придонесуваат за нивните оргазми“, вели Деби Хербеник, директор на Центарот за промоција на сексуалното здравје на универзитетот Индијана.

Но, вистинската тајна за постигнување кулминација, покажа студијата, е она што го знаеме сите заедно: започнува долго пред да влезете во спалната соба. Како што известија неколку учесници, емоционалната интимност, расположението на жената, нејзиниот однос со нејзиниот партнер и стимулацијата придонесуваат за она што се случува за време на сексот. Ова нагласува колку е важно да се разговара за сексот и задоволството, па дури и да му покажете на својот партнер она што го сакате, бидејќи во спротивно, шансите за добивање интензивен оргазам и задоволство, сами од себе, се прилично ниски. Двојките треба да разговараат за она што им се допаѓа, што не им се допаѓа, што придонесува да се чувствуваат добро и води кон оргазам.

Значи, ако вашиот сексуален настап се чини дека е особено низок во последно време, разговарајте со вашиот партнер, сугерира студијата. Потоа обидете се со 5-минутна медитација на двојката за да ви помогнете да го достигнете ужасниот оргазам.