Желатин vs. Колаген

Без оглед на болката, дали тоа е во колената, рамената или кичмата, постои една магична состојка која ќе ви помогне да ја намалите болката и да ја зајакнете рскавицата околу вашите зглобови: желатин. Повеќето од нас се запознаени со желатин како состојка во Jell-O, но сигурно знаеме за колагенот и не сме свесни за вештачките засладувачи и бои кои се користат во преработената храна, што ги прави не толку здрави за јадење. За среќа, со нашиот рецепт за природен пијалак ќе можете да ги примате придобивките од желатин без да внесувате штетни состојки.

Желатинот е столб на сите зглобови
Ако некогаш сте се запрашале зошто желатинот, или мало присуство на желатин во некои производи се употребува во речиси секој оброк во болница, тогаш можеби ќе сакате да прочитате за здравствените придобивки од желатин. Желатинот е направен од вриење коски од животни, ‘рскавица и кожа за да се извлече колагенот. Колагенот е влакнест материјал кој ги поврзува мускулите, коските и кожата кај животните, а кога се обработува, станува, она што го нарекуваме, желатин. Се состои од огромно количество на аминокиселини поради тоа што е составен од 98-99% протеин, тој има многу лековити својства за човечкото тело. Докажано е дека желатинот ја подобрува состојбата и ја ослободува болката во коските и зглобовите, што ја прави важна алатка за оние кои сакаат да ја зајакнат ‘рскавицата околу нивните зглобови. Желатин е достапен во многу различни форми, од пилули, до прав. Желатин, или колаген, е животински производ кој генерално е извор на говедско, пилешко, свинско месо. Еве ги различните видови на желатин и колаген во прав:

Желатин во прав – Ова најдобро се користи во рецепти. Тој доаѓа во ароматизирани и неслободни сорти.
Колаген во прав – Овој тип на прав најдобро се употребува за мешање во топла и ладна течност, па дури и се користи за готвење. Колаген често се користи како додаток, бидејќи е лесно да се меша.
Морски колаген – Морскиот колаген делува слично како колаген во прав, но е направен од коските, ‘рскавицата и кожата на морски животни. Ова е добра опција за оние кои сакаат да избегнат говедско или свинско месо.
При изборот на бренд од желатин, како и кај сите производи од животинско потекло, важно е да се внимава и да се побара највисок квалитет. Обрнете внимание на:
– Од каде е изворот – Животните треба идеално да се хранат со трева и да имаат огромни површини за хранење.
– Квалитетот на пасиштето – Избегнувајте пасишта кои се третираат со хемикалии и пестициди.
Желатин и колаген во прав обично имаат минимален вкус, но тие можат да се додадат во голем број рецепти за да го подобрат вкусот, а сепак да ги искористите предностите и придобивките.