Спирулина богатство од Анти-оксиданси

Кислородот, се разбира, е подеднакво важен за животот, но како и повеќето нешта, постојат добри и лоши аспекти од него. Додека кислород е од витално значење за метаболизмот, кога тој ги комбинира со комплексни метаболички молекули во телото ги произведува нештата наречени слободни радикали.

Лошата исхрана, напорните вежби, загадувањето и бактериските инфекции можат да предизвикаат пораст на слободните радикали.

Нивото на стрес во модерното живеење, загадувањето и масовното производство на храна, како и сиромашниот начин на живот и исхрана имаат тенденција да го зголемуваат износот на слободните радикали во телото на опасни нивоа.

Резултатот е оштетување на клетките кои предизвикуваат предвремено стареење, брчки, неквалитетна кожа, подочници, а понекогаш и сериозни болести.

Анти – оксидансите се генерички поим за хранливи материи кои ги впиваат слободните радикали во телото и ги неутрализираат. Многу антиоксиданси се витамини и имаат повеќекратни придобивки, како што се витамин Е и витамин Ц, но најдобри анти – оксиданси се каротеноидите.

Каротеноидите се најмоќните познати анти – оксиданси. Каротеноидите се тие кои им ја даваат зелената боја на растенијата, а воедно и на Спирулината. Најмоќниот каротеноид е астаксантинот, а следниот бета-каротен. Спирулината е најбогатиот познат природен извор на бета каротен.

Спирулината има широк спектар на каротеноиди, а во продлжение еве зошто истите се неопходни за добро здравје на вашиот организам :

– Бета-Каротен  

– Зеаксантин

– Криптоксантин

– Фикоцијанин

– Лутеин

Бета-каротен 

Спирулината е најбогатиот познат природен извор на Бета – каротен. Бета каротенот е предвесник на витамин А и има многу можни здравствени придобивки. Додатокот на бета-каротин може да се претвора од страна на телото во ретинол, а познато е како провитамин А каротеноиди. Стотици различни каротеноиди, се синтетизираат од растенија, но само околу 10% од нив се провитамин А каротеноиди.

Бета-каротенот  е моќен антиоксиданс и помага на телото на многу начини, тоа е анти – оксиданс и можен заштитник на клетките.

Последните извештаи покажуваат на тоа дека природниот додаток на бета-каротин е важен во формирањето на коските и забите. Ниедно витаминско предозирање не може да се случи со природниот бета – каротен.

Бета-каротенот, исто така, помага во заштита на окото и видот.

Бета-каротенот  е антиоксиданс и го зајакнува имунолошкиот систем.

Бета-каротенот  често го има во мали количини во текот на понапредните фази на ХИВ. Дополнување од 300.000 единици дневно може да помогне во зголемување на бројот на CD4 + клетки.CD4 + клетки се еден вид на бели крвни клетки кои ги има во мал број кај пациенти со СИДА.

Ниските додаток на бета-каротин често се поврзуваат со развојот на лупусот. Земањето на додаток во течна форма може да помогне во олеснување на некои артритични проблеми кои се поврзани со оваа состојба. Јадењето храна богата со бета каротен, исто така, го намалува ризикот од макуларна дегенерација.

Витаминот А е главен извор на бета каротен, исто така, се покажа за дека го намалува ризикот од катаракта. Најчестиот додаток на бета-каротин во исхраната е веројатно од 25.000 единици единици (15 мг.) на ден, иако некои луѓе земаат по 100.000 единици (60 мг.) дневно.

Зеаксантинот е биофлавоноид (или флавоноид), кој е еден вид пигмент кој се наоѓа во речиси сите обоени овошја и зеленчуци. Биофлавоноидите го обезбедуваат телото со анти-воспалителна и анти-оксидантна заштита и е една од главните причини зошто Спирулината треба да е наша секојдневна навика и редовен додаток во исхраната како најдобар извор на Зеаксантин.

Зеаксантинот му припаѓа на групата на биофлавоноиди познат како каротеноиди,група која е понатаму поделена во две групи : каротени и ксантофили. Зеаксантин е еден од ксантофилите, кои се наоѓаат главно во изобилство во темен, лиснат зелен зеленчук и се од суштинско значење за доброто здравје на очите. Мрежницата на окото, всушност, содржи многу зеаксантин., а тоа е причината зошто е толку важно да ги вклучите каротеноидите во вашата исхрана.

Зеаксантинот помага во заштита на окото од штета од ултравиолетови зраци (УВ) и ја спречува штетата од слободните радикали на ретината и леќата на окото која е поврзана со дијабетичната ретинопатија, макуларна дегенерација, катаракта, и нивото на гликоза во крвта.

Криптоксантин

Криптоксантинот, исто така, е познат како бета-криптоксантин, е член на семејство на каротеноиди, група на флавоноиди кои обезбедуваат боја и вкус на овошјето и зеленчукот. Каротеноидите се докажани антиоксиданси и тие го штитат телото од штета од слободните радикали.

Како алфа и бета – каротинот, криптоксантинот е моќен антиоксиданс кој може да се претвори во активен ретинол, или витамин А во телото. Витаминот А е од клучно значење за одржување на здрав вид, репродукција и телесни ткива.

Фикобилипротеин

За фикобилипротеинот неодамна било објавено дека има различни фармаколошки својства. Во овој поглед, антиоксидантните, анти-воспалителните, невропротективните и хепатопротективни ефекти биле експериментално припишани на генетското нарушување на кожата. Кога било оценето како антиоксиданс ин витро, тој беше во можност да собира радикали на алкокси, хидроксил и пероксил и да реагираат со пероксинитрит (ONOO-) и хипохлорна киселина (HOCl).

1. Хранливите материи може да помогнат во зачувување на ефектите на лошиот холестерол, додека, исто така, ги одржува артерии чисти.

2. Хранливите материи може да помогнат во борбата против артритис и остеоартритис.

Лутеин

Лутеинот е моќен антиоксиданс и поради тоа, може да се спротивстави на слободните радикали. Лутеинот е концентриран во ретината на очите и е неопходен за добриот вид. Спирулината која е пребогата со лутеин може да го намали ризикот од развој на катаракта и макуларна дегенерација. Најдобро функционира во синергија со други хранливи состојки, особено зеаксантин и минералниот цинк, уште една причина за преземање на ваква форма на храна, како што е спирулината.

baner prodazni mesta