Препорака од невролозите…како да се заштитите од Алцхајмер & деменција

Деменција е термин за група на симптоми предизвикани од нарушувања кои влијаат на мозокот, вклучувајќи ги и катастрофалните болести како најчестата форма на деменција, Алцхајмеровата болест и помалку познатите форми на деменција, како што е деменцијата на Lewy.

Дури и мозочниот удар може да предизвика деменција. Повеќе од 5 милиони луѓе во САД живеат само со Алцхајмерова болест, така што има големи шанси да знаете некој погоден од деменција. Може да биде многу тешко да се види некој кој го сакаш и ти е близок, некој од семејството или пријател да страда од вакви симптоми кои често вклучуваат губење на меморијата и проблеми со јазикот, заедно со промени во личноста, заблуди, агитација и помалку способност за решавање на проблеми или контрола на нивните емоции.

Важно е да се забележи дека иако ризикот за деменција се зголемува со возраста, тој не е дел од процесот на нормално стареење. Многу болка и страдања се поврзани со Алцхајмеровата болест, а лековите постојано се намалуваат кога станува збор за лекување на болеста. Сепак, на крајот од тунелот има светлина. Со сеопфатни третмани на хоризонтот, можеме да чувствуваме надеж дека интегративните, персонализирани пристапи би можеле да бидат клучот за борбата против оваа болест. Но, во меѓувреме, исто така, важно е да направите релативно едноставни чекори за да го намалите ризикот од деменција сега – пред болеста да има шанса да се појави и развие.

Според извештајот од 2017 година објавен во Лансет, околу 35 проценти од случаите на деменција, всушност, може да да се одложи или дури и да се спречи ако внимание се посветува на девет модифицирани фактори на ризик: помалку образовани личности, хипертензија, дебелина, губење на слухот, депресија во подоцнежниот живот, дијабетес, физичка неактивност, пушење и социјална изолација. Освен што се осврнуваме на овие девет фактори на ризик, да ги разгледаме некои од другите нови начини за намалување на ризикот врз основа на истражување.

8 начини за намалување на ризикот од деменција

Веќе може да знаете дека избегнувањето на преработена храна, фаворизирање на медитеранска исхрана го намалува ризикот од деменција.  Постојат и други релативно едноставни, значајни чекори што можете да ги преземете за да го намалите ризикот.

Пазете се од високите нивоа на бакар во водата

Ви требаат траги од бакар на тешки метали бидејќи тоа е од витално значење за здравјето на коските, хормоните и нервите. Сепак, тоа може да биде многу лошо за вашиот мозок.

Студијата од 2017 година објавена во Зборникот на Националната академија на науките открила дека бакарот може да предизвика појава на Алцхајмерова болест и да ја поттикне болеста. Филтри за вода кои се NSF-сертифицирани според NSF / ANSI 53 за намалување на бакар, ќе го намалат нивото на бакар под максималното ниво на загадувачот на EPA или пониско.

Ако е можно, избегнувајте алергиски лекови и други таблети поврзани со деменција

Лековите поврзани со деменција вклучуваат лекови за алергии и лекови за спиење. Познато е дека овие пилули имаат антихолинергични ефекти, нешто што истражувачите сè повеќе ги поврзуваат со деменцијата. Студијата од 2016 година објавена во JAMA Neurology е единствена која користи слики од мозокот за да открие како антихолинергичните лекови влијаат на мозокот.

Со користење на технологија за МРИ и ПЕТ скенирање, истражувачите можеа да покажат како луѓето кои земаат антихолинергични лекови доживеале помал метаболизам на мозокот и повисока атрофија на мозокот. Учесниците кои ги земаа антихолинергичните лекови, исто така, имаа најлош резултат на мемориски тестови. Дознајте дали лековите имаат антихолинергични својства.

Позиција на спиење

Позициите на спиењето се важни. Повеќето луѓе – и дивите животни – спијат на нивните страни. Сега, подобро е да ја разбереме причината за мозокот. Во 2015 година, истражувачите откриле дека спиењето на ваша страна може да го подобри еден од процесите за расчистување на отпадот во мозокот, намалувајќи го ризикот за невролошки болести како Алцхајмерова болест и Паркинсонова болест.

Врската помеѓу одредени видови на деменција и спиење е добро воспоставена, но една неодамнешна студија внимателно го разгледа начинот на кој спиењето влијае на одводот на штетни материи во мозокот. Во Neurosciencestudy било откриено дека глиматскиот пат на мозокот, комплексен систем кој ги отстранува отпадот и другите штетни хемикалии од мозокот, работел најоптимално кога луѓето спиеле на страна и на грб.

Избегнувајте пестициди што го оштетуваат мозокот

Сѐ повеќе станува јасно дека деменцијата не е само генетско прашање и дека честопати се присутни еколошки предизвикувачи. Истражувањето предводено од Националниот институт за здравствени науки за животната средина покажува дека луѓето со повисоки нивоа на ДДТ во нивната крв се со поголема веројатност да бидат дијагностицирани со Алцхајмерова болест.

Луѓето со Алцхајмерова болест, во просек, имале 3,8 пати повисоки нивоа на ДДЕ, производ на дефект на ДДТ, во нивната крв во споредба со луѓето кои немале Алцхајмерова болест. ДДТ се смета за наследник загадувач бидејќи, иако е забранет, тој опстојува во животната средина со децении.

За среќа, нивоата на ДДТ и неговите продукти за распаѓање кај луѓето полека се намалуваат, иако денес најверојатно ќе бидете изложени преку извори на храна повисоки во синџирот на исхрана. Животинската и масна храна содржат највисоки нивоа на ДДТ и дефекти, бидејќи тие се складираат во маснотии и ја зголемуваат концентрацијата додека се движат нагоре во синџирот на исхрана.

Исто така, избегнувајте јадење неоргански производи увезени од земји кои се уште користат ДДТ.

Што се однесува до хемикалиите во моментов во употреба? Ние не мора да го знаеме долгорочното влијание што го имаат врз нашите мозоци. Новите истражувања покажуваат дека многу одобрени пестициди имаат штетни ефекти врз мозокот.

На пример, во студијата од 2015 година луѓето, кои проголтаа храна третирани со ацетамипид, неоникотиноиден инсектицид, се пожалија на симптоми како губење на меморијата, треперење на прстите и главоболка, меѓу другото.

Живејте со цел

Истражувачите од Медицинскиот центар при Универзитетот Раш открија интересна поврзаност меѓу чувството за цел на лицето и деменцијата. Учесниците на студијата кои пријавиле највисоки оценки за тест за живот биле 2,4 пати помалку подложни на развој на Алцхајмеровата болест во споредба со оние со најниски резултати.

Животот полн со цел, како што е дефинирано во оваа студија, вклучуваше работи како да имаат чувство на насока и цел во животот и да се чувствуваат добро кога размислуваат за минатите достигнувања и се надеваат на работите што ќе ги постигнат во иднина.

Ова значи да се најде нешто што ве прави среќни (волонтирање за нешто за што сте страстни или за учење како да свирите некој инструмент се одлични примери) и држењето до таа цел може да направи чуда за вашиот мозок.

Пазете се од ниски нивоа на витамин Д

Во 2015 година истражувачите на У.К. објавија студија во неврологија која укажува на тоа дека луѓето со дефицит на витамин Д се соочуваат со зголемен ризик од деменција за 122 проценти. За да ги дознаете нивоата на витамин Д на основната количина, прашајте го вашиот лекар за тест на крвта со 5-хидроксивитамин Д или 25 (OH) D.

Бидете сигурни да го добиете вистинскиот број на резултатите од тестот. Вашиот тест може да се врати како “нормален” ако е над 30 ng / mL, но вистината е многу лекари со функционална медицина и истражувачи веруваат дека минималните нивоа од 60 или дури 80 ng / mL се потребни за да се спречат многу здравствени проблеми. Откако ќе ги дознаете вашите нивоа, можете да го зголемите витамин Д, ако е потребно, со тоа што ќе добиете разумно изложување на сонце и витаминирана храна богата со витамин Д во вашата исхрана.

Ако треба да се дополни, проверете дали тоа е со витамин Д3 форма, која е повеќе лесно достапна за вашето тело отколку за Д2.

Одржувајте добро орално здравје

Грижата за вашите заби и непца, исто така, помага да го заштитите вашиот мозок. Голема студија која ги истражува стоматолошките навики на околу 5.500 постари луѓе во текот на 18-годишниот период, покажа силна врска помеѓу луѓето со лоша орална хигиена и развојот на Алцхајмеровата болест.

Оние што пријавиле четкање на забите помалку од еднаш дневно, имале 65 проценти поголема веројатност да развијат деменција во споредба со луѓето кои миеле заби двапати на ден. Бактериите на непцата можат да го најдат патот до мозокот, со што се оневозможува воспалителниот процес што предизвикува оштетување на мозокот, истакна авторот на студијата.

Шетајте, пешачете 3 пати неделно

Студијата од 2017 го анализираше васкуларното когнитивно оштетување, втората најчеста форма на деменција во светот и како вежбањето влијае на пациентите.

Општо земено, во студиите за скенирање на мозокот, луѓето со васкуларни когнитивни нарушувања покажуваат зголемена нервна активност во деловите на нивниот мозок кои се вклучени во меморијата, донесувањето одлуки и вниманието.

Ова значи дека нивните мозоци морале да работат понапорно од поздрав мозок.

За да видат дали вежбањето може да му помогне на мозокот да работи помалку, истражувачите регрутирале 38 постари луѓе кои биле дијагностицирани со лесна, рана форма на васкуларно когнитивно оштетување.

Истражувачите ги мерат мозочните активности на учесниците, а потоа започнале со вежбање: три контролирани едночасовни сесии неделно. Супервизорите им наложија на учесниците да се движат доволно брзо за да ги зголемат своите стапки на срцето на околу 65 проценти од нивниот максимален капацитет.

До крајот на студијата, оние кои пешачеле, помалку го активирале мозокот во делови од мозокот потребен за внимание и брзо донесување одлуки. Од оваа студија можеме да заклучиме дека пешаќењето придонесува за подобрена функција на мозокот и размислување и вештини, значи прошетка низ маало изгледа како прв чекор кон здрав мозок .

Dr. Viton – Magnezan Neuro можете да го нарачате онлајн:

https://alfalab.mk/proizvodi/magnezan-neuro/

Dr. Viton – Magnezan Neuro може да го набавите во аптеките на: Еурофарм, Виола, Плус Фарма, Галениум, Бети, Зегин… во дрогериите на ДМ-дрогерии и Cosmo – Tinex и сите подобро снабдени аптеки.

Или на телефонскиот број: 02 3218 821
Секој работен ден од 8:30 до 16:30 часот
(Достава до домашна адреса со брза пошта