Откривачот на пеницилинот Луј Пастел ги открил и моќите на лукот како лек

Лукот има лут мирис и е добар во одредени јадења, но има ли нешто повеќе од тоа? Зошто лукот често се смета за голема, здрава билка? Па, прво, тоа има витално хемиско соединение – алицин, кој е прекрасна терапевтска состојка со многу лековити квалитети. Алицинот содржи сулфур, кој му го дава на лукот својот лут и чуден мирис. Здравствените придобивки од лукот се безбројни. Помага во борбата против срцевите заболувања, се борат против студ, кашлица и го намалува крвниот притисок.

Лукот е најстарата медицинска растителна билка или зачин кој постои. Човештвото ги призна лековитите квалитети на оваа магична билка пред повеќе од 3000 години. Господинот Луј Пастер, научникот кој го открил пеницилинот, ефикасно ги искористил анти-бактериските својства на лукот уште во 1858 година.

Во Првата светска војна, медицинските хирурзи ги користеле здравствените придобивки на сокот од лук како антисептик за лекување на рани во војната. Лукот содржи корисни минерали, како што се фосфор, калциум и железо, како и олиго-минерали како јод, сулфур и хлор, кои се присутни во чешнињата лук. Во однос на органските соединенија, лукот е еден од ретките извори на алицин, алисатин 1 и 2.

Кликни за повеќе информацииbaner-prodazni-mesta