Јапонски филозоф живеел 15 години само на Спирулина

Спирулина е храна која го содржи сите потребни состојки  за живот. Пример за тоа е јапонскиот  филозоф Торо Матсуи кој живеел повлечен од цивилизацијата 15 години во планината Хаконе јадејќи само Спирулина.

Спирулина нуди многу здравствени придобивки, од кои некои вклучуваат намалување на нивото на холестерол, подобрување на имунитетот, зголемување на црвените крвни клетки, обезбедувајќи анти-канцерогени својства и анти-воспалителни својства, заштита на црниот дроб, намалување на токсичноста во бубрезите, ја контролира бронхијалната астма и го подобрува снабдувањето на антиоксиданси.

ПРЕТСТАВУВАЊЕ НА СПИРУЛИНАТА

Спирулина е сино-зелена алга со совршена спирална форма. Овој облик на спирала е причината зошто го добила името –  спирулина. Спирулината припаѓа на видот цијанобактерии и научно е познат како Arthrospira platensis. Други под видови вклучуваат спирулина Maxima и спирулина Geitleri. Генерално, може да се најде во алкални езера во Мексико и Африка. Спирулината е богата со хранливи материи, како што се протеини, јаглехидрати, витамини, минерали и основни елементи.

Може да преживее во најгруби услови, како еколошки, така и хемиски. Може да преживее и екстремни алкални услови,во високо солени води кои содржат 30 до 270 грама сол на литар, а сепак да преживее.

ИСТОРИЈА НА СПИРУЛИНАТА

Се верува дека спирулината е фотосинтетички вид коj е стар околу 3,5 милијарди години. Исто така се шпекулира дека таквите видови се одговорни за ослободувањето на кислород во атмосферата во раните фази на Земјата.

Оваа неверојатна храна првпат се појави во 1940 – тите години во Француска Екваторијална Африка, кога француските сили се тетеравеa врз храната што локалните жители ја одгледуваа. Таа растеше на површината на езерата и од таму била собирана, сушена на сонце и продавана на локалните пазари. Биолозите се заклучи дека се работи за алги што биле одгледувани и консумирани. Со спирулината, исто така, се хранат локалните птици, како фламингото.

Се верува дека спирулината Geitleri бил откриена во алкалните езера во Мексико и исто така, била консумирана од страна на локалното население. Историски дела покажале дека таа била консумирана како храна дури и за време на шпанскиот поход во текот на 15 век. Дури и во личната литература на Колумбо откриле нешто за состојка слична на тињата собрана од езерата, сушена на сонце и печена како лебот.

ХРАНЛИВИ МАТЕРИИ ВО СПИРУЛИНАТА

Според Националната база на податоци на хранливи материи за стандардната референца, хранливите материи кои може да се најдат во 100 грама спирулина вклучуваат 290 калории енергија, 57 грама протеини, 7 грама масти, 24 грама јаглехидрати, 3 грама диетални влакна и 3 грама шеќер. Минералите и микроелементите најдени во спирулината вклучуваат 120 мг калциум, 28 мг железо, 195 мг магнезиум, 118 мг фосфор, 1363 мг калиум, 1048 мг натриум и 2 мг цинк.

Витамините кои се пронајдени во спирулината вклучуваат тиамин, рибофлавин, ниацин, фолна киселина, витамин Б6, Ц, А, Е и витамин К.

Спирулината нашироко се смета како еден од најголемите извори на протеини. Таа содржи околу 18 од 22 амино киселини кои му се потребни на човечкото тело. Таа е исто така, добар извор на виталните микронутриенти, како што се бета-каротин со витамин А и минерали како цинк, калциум, магнезиум, железо и фосфор.

ЗДРАВСТВЕНИ ПРИДОБИВКИ НА СПИРУЛИНАТА

Лесно сварлива : Поопширното испитување на спирулината откри дека оваа спирално обликувана сино – зелена алга имаше потенки клеточните ѕидови или целулоза во споредба со своите билни сродници. Исто така, клеточниот ѕид е составен од мукополисахариди, кои се сложени шеќери. Така, дури и клеточниот ѕид во спирулината може да се свари, за разлика од целулоза во растенијата. Спирулината исто така е корисна за пробиотичката бактерии, како Лактобацилус (Lactobacillus), кои живеат во внатрешноста на нашиот дигестивен систем.

Го намалува холестеролот : Спирулината е корисна во намалувањето на нивото на холестерол во серумот и го подигнува „ХДЛ“ (висока густ липопротеин), или “добрите”нивоа на холестерол. Присуството на гама-линоленска киселина во спирулината го забрзува намалувањето на холестерол во серумот.

Заштита против труење со жива : Труењето со жива е загрижувачко за повеќето животни, вклучително и човекот. Неорганските концентрации на жива се наоѓаат претежно во бубрезите, а тие воедно се и најтешко погодени органи. Истражувањата покажаа дека спирулината значително ги намалува нивоата на живиниот хлорид – поврзана токсичност и оштетувања на бубрезите предизвикани од токсичност кај глувците.

Имуномодулаторни својства : Разни студии на спирулината, ги открија нејзините имуномодулаторни својства. Овие имуномодулаторни својства вклучуваат репродукција на коскената срж, тимусот и раст на слезината, зголемување на бројот на белите крвни зрнца, како и зголемување на бројот на лимфоцити.

Зголемување на црвени крвни зрнца : Покрај подобрување на имунолошкиот систем, спирулината, исто така, може да биде ефективна во подобрување на црвени крвни зрнца. Една студија спроведена на повозрасни граѓани, откри дека по 12 недели од употреба на спирулината, бројот на нивните црвени крвни зрнца и нивото на хемоглобинот значително се зголемило.

Антимикробни својства : Екстрактите од спирулина имаат антимикробни својства. Екстрактите од спирулина беа успешно тестирани против вируси кои влијаат како на луѓето, така и на мајмуните. Вируси како херпес симплекс, вирусот на грип, вирусот на мали сипаници, вирус на заушки, човечки цитомегаловирус и конечно ХИВ-1 вирусите, биле опсежно контролирани. Сега, екстрактите од спирулина се сметаат како лек за ХИВ-позитивните пациенти, така што тие можат да живеат подолг живот.

Контрола на канцерот : Спирулината е најбогатиот растителен извор на бета-каротен и фикоцијанин. Овие биохемикалии поседуваат анти-канцерогени својства. Истражувачите веруваат дека фикоцијанин може да ги исчисти ДНК-штетните токсини како што се пероксин-нитрит и може да помогне во контролирање на клетките на ракот. Спирулината исто така има значителна улога во контролирањето на ракот на црниот дроб.

Анти-воспалителни својства : Регуларната употреба на спирулината, го намалува воспалението. Неодамнешните научни студии го покажуваат овој факт. Кога на артритичните лабораториски глувци им беа дадени екстрактите од спирулина, воспалението на артритис беше намален на значително ниво во споредба со други  животни кои беа под контрола.

Заштита на црниот дроб : Билипротеинот фикоцијанин кој се наоѓа во спирулината поседува заштитни својства за црниот дроб. Истражувањата покажаа дека ефектите на црниот дроб, кога претходно биле третирани со хепатотоксични хемикалии како што се јаглерод тетрахлорид, биле сведени на значителен степен. Оваа студија покажа дека помага во заштита на клетките на црниот дроб од токсични оштетувања.

Ја намалува токсичноста кај бубрезите при хемотерапија : Додека сте подложени на третман за рак, лекарите може да сугерираат хемотерапија. Цисплатинот е хемотерапевтски агенс кои се користи во хемотерапија, кој може да предизвика таложење на отрови во бубрезите. Внесувањето на спирулината ги намалува несаканите ефекти предизвикани од цисплатинот.

Ја намалува исхемијата : Истражувањата покажуваат дека спирулината помага во намалување на исхемија, состојба во која снабдувањето со крв за ткивата станува ограничено.

Ја контролира бронхијалната астма : Спирулината е исто така корисна за контрола на бронхијална астма. Истражувањата покажаа дека земање на 1 грам дневно може да има речиси еднаков ефект врз бронхијалната астма како и лековите. Ова е вистина, во случај на лесна и умерена астма.

Снабдување со антиоксиданси : Спирулината е добар извор на антиоксиданси, како што се фикоцијанин, кој им помага во инхибиција на COX2, хидроксил, пероксил и слободните радикали.