Гравиола, природен убиец на ракот

Што е всушност гравиола?

Гравиолата (Annona muricata) е дождовно дрво, класифицирано под семејството ананас (Annonaceae). Исто така е позната како дождовно дрво или бразилска шепа , и се наоѓа во појас кој се протега од Централна до Јужна Америка, вклучувајќи и делови на Бразил.

 

unnamed (80)

Ова мало зимзелено дрво е со големи сјајни темно зелени листови кое расте до 5-6 метри. Ова овошје е во облик на срце, со жолта- зелена боја и бела внатрешност.

Гравиолата има стекнато многу големо значење, поради ацетогените, група на потенцијални агенси за борба против ракот, кои може се најдат во ова растение.

unnamed (79)

За гравиолата се наведува дека има голем број на употреби, особено терапевтски. Листовите, семињата, кората, овошјето и корените се делови од ова дрво кои традиционално се користат. Овде се наведени некои од традиционалните и билните употреби на ова дрво.

unnamed (73)

1. Листовите се користат за главоболки и несоница. Листовите, исто така, содржат антиоксиданси познати по нивното дејство против воспалението.

2. Готвените лисја, се применуваат локално, против ревматизам и апсцеси. Во одредени региони на Бразил, маслото од овие лисја и незрелото овошје се мешаат со маслиново масло и се користат надворешно за невралгија, ревматизам, артритис и болки.

3. Овошјето и овошните сокови се користат :

• како дезинфекција и антипаразитен агенс

• како адстрингентно средство против пролив и дизентерија

• против треска

• за зголемување на мајчиното млеко по породувањето

1. Семиња се дробат и се користат против внатрешни и надворешни паразити, вошки, и црви. Сепак, важно е да се напомене дека истражувањата покажаа дека семињата и корените содржат одредени отрови, кои би можеле да предизвикаат атипична Паркинсонова болест, така што овој хербален лек е најдобро да се избегнува.

 

unnamed (83)

2. Чајот направен од лисја од гравиола одамна се користи во регионот на Амазон за лекување на црниот дроб и проблеми со желудникот.

3. Чајот направен од кората, лисјата и корените се користат :

• како седативи и антиспасмодици

• за смирување на нервите

• за намалување на високиот крвен притисок.

Здравствени придобивки од гравиола

Повеќето студии во врска со здравствените придобивки од гравиола се спроведени на лабораториски животни .

Гравиолата е најпозната по нејзините анти-канцерогени својства. Истражувачите покажаа позитивни резултати во врска со гравиолата како алтернативна медицина која се користи како поддршка за терапија за рак, како што се рак на дојка, рак на простата, рак на црниот дроб, рак на белите дробови, рак на панкреасот и лимфома. Ова е едно од најмногу студираните својства на дрвото и досега се покажало дека има позитивни резултати.

Рак на панкреасот : Зголемување на метаболичката активност и концентрацијата на глукоза во туморните ќелии поврзано со агресивниот рак на панкреасот. Една студија објавена во списанието „Писма за канцер“ покажа дека екстрактот од гравиола кој содржи ацетогени дејствуваат на начин на кој ја намалува продукцијата на АТП (аденозин трифосфат) што доведува до изумирање на клетките на ракот. Патем, истражувачите откриле дека тоа не влијае на здравите клетки.

Рак на белите дробови : Адриамицинот понекогаш се користи како хемотераписки лек за рак, вклучувајќи го и ракот на белите дробови и рак на крвта. Една јапонска студија направена на лабораториски животни покажа дека анонацин (ацетогенин) може да го спречи растот на клетките на ракот на белите дробови, исто како и адриамицинот, ако не и подобро. Сепак, Р. Вебстер Кер, од Независната фондација за истражувања на рак, предупредува дека гравиолата може да биде особено опасна за пациентите со рак на белите дробови и рак на мозокот каде неодреден износ на мртвите клетки на ракот (lysing) може да бидат многу опасни.

unnamed (82)

 

Рак на градите : Истражувачите откриле дека овошниот екстракт од гравиолата може успешно да го спречи растот на генот кој директно влијае на клеточниот раст (EGFR онкоген) кои почесто доаѓа до израз кај ракот на дојката.

Аналгетски и анти-воспалителни својства : Една студија објавена во „Меѓународниот весник за молекуларни науки“ врз експериментални животни ги поддржа овие традиционални намени за аналгетски и анти-воспалителни активности, што укажува на потенцијалот за терапевтски цели. Сепак, истражувачите сугерираат спроведување на понатамошни студии за да се обезбеди нејзино безбедно употребување.

Дијабетес : Откриено е дека гравиолата може да биде корисна во случаи на дијабетес. Една нигериски студија откри дека екстрактот од лисја на гравиола значително ја намалува концентрација на глукоза во крвта кај експерименталните животни, веројатно поради ефектите на инсулинот и адреналин. Се уште не се направени човечки испитувања, па затоа неговата употреба за таа цел не е препорачлива.

Висок крвен притисок : Истражувањата покажале дека гравиолата може да биде хипотензивна (го намалува крвниот притисок), да дејствува како вазодилататор (ги проширува крвните садови) и кардио-депресивна (го намалува срцевиот ритам и контрактилноста). Ако користите лекови за висок крвен притисок, консултирајте се со вашиот лекар пред да ја користите гравиолата како лек, можеби ќе биде потребно прилагодување.